ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „МУЗЕЈСКА ЗАОСТАВШТИНА СТЕВАНА МОКРАЊЦА“

promocija_Muzejska-zaostavstina-Stevana-Mokranjca-3У препуном дворишту Мокрањчеве родне куће, последњег фестивалског дана, представљена је књига „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца (писма и разгледнице)“, аутора вишег кустоса документаристе Ивице Трајковића у издању Музеја Крајине. Књигу је поред аутора, представила рецезент Оливера Делић, музејски саветник, историчар Музеја Срема у Сремској Митровици. Публика је била у прилици да чује и одабрану преписку Мокрањца и његове супруге, захваљујући ученицима Неготинске гимназије и професорки Весни Станковић.

“Збирка Стевана Мокрањца детаљно је описана. Oписан је његов боравак у Карловим Варима, дати су текстови писама која је оданде писао својој супрузи Марији – Мици Мокрањац, а која су део збирке и чувају се у Mузеју. Приказан је и Маријин дневник,  драгоцени документ писан много година после Мокрањчеве смрти.
Каталошки су пописане све разгледнице из композиторове богате  збирке  и дат је њихов избор. Разгледнице су писане из многих места, већином из градова западне и средње Европе (Карлове Вари, Лајпциг, Берлин, Дрезден, Франкфурт, Беч, Праг, Будимпешта…) и са јужнословенских простора. Оне су важни документи у проучавању Мокрањчевог приватног живота.“ – рекао је, између осталог, Ивица Трајковић, аутор књиге.

Књига „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“, у уводном делу књиге доноси кратак историјат неготинског музеја, затим биографију славног композитора, као и текст о родној кући Стевана Мокрањца. Централни део књиге припада писмима и разгледницама. Писана је двојезично, на српском и енглеском језику и богато илустрована.

У музичком делу програма учествовала је вокално-инструментална група „Долама“ неготинске Средње музичке школе коју води Ана Павлић, професорка соло певања.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани