КОНЦЕРТ : СТЕВАН СТ. МОКРАЊАЦ – ИВКОВА СЛАВА

Ivkova slava 1Неготинска публика могла је да на 49. Мокрањчевим данима ужива и у концерту Нишког камерног хора и камерног оркестара Constantinus. На програму су биле песме за позоришни комад из народног живота Стевана Сремца – Ивкова слава. Хором и камерним оркестром дириговала је Ивана Мировић, а солисти су били Александра Ристић, мецосопран, Саша Арсенков, тенор и Марко Милисављевић, бас.  Нишки камерни хор је аматерски уметнички колектив који је на себе скренуо пажњу изузетно квалитетним концертним наступима у земљи и иностранству. Хор је присутан на свим значајнијим културним манифестацијама почев од Интернационалних хорских свечаности, Бемуса, Нимуса, Фестивала Хорови међу фрескама, Мокрањчевих дана до репрезентативних наступа у земљи и иностранству међу којима се посебно издвајају награђени концерти на фестивалима у Грчкој, Бугарској, Мађарској, Пољској. Хор је освојио и два прва места у Бијељини (Република Српска) и два прва места на Охридском фестивалу (Македонија).

Хор изводи православну музику, музику европског наслеђа, савремену музику и врло успешно вокално-инструментална дела (Реквијеми В.А. Моцарта, Керубинија, Ђ.Вердија, Те Деум А. Брукнера, Тестамент Р. Максимовића, Девета симфонија Л.В. Бетовена…). Посебну пажњу хор поклања националној музичкој традицији и извођењу и промовисању дела нишких композитора. У досадашњем раду хор је имао изузетно успешну сарадњу са еминентним домаћим и страним вокалним солистима, оркестрима и диригентима. Међу трајним аудио издањима (који чине два компакт диска и две касете) посебно се издваја снимак концерта православне музике одржан у манастиру Грачаница. Хор је остварио запажено учешће и у извођењу опера П. Масакањија – Кавалерија Рустикана и На Уранку С. Биничког.

Камерни оркестар Constantinus (основан 2006. године) чине углавном еминентни универзитетски професори. Циљ ансамбла (који  по потреби наступа у различитим формацијама – од дуа, преко трија и квартета, до комплетног камерног оркестра) је извођење разноврсног програма по највишим професионалним стандардима. На репертоару се налазе брижљиво изабрана дела музичке уметности, од барока до савремене музике. Оркестар је до сада наступао на неколико значајних фестивала и пројеката у земљи и иностранству, са познатим уметницима, као што су: Валериј Ојстрах, Манфредо ди Крешенцо, Андреј Андрејев, Лидија Радионова и др.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани