НАЈАВА 47.ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Plakat_47Mdani_001Бeседом Исидоре Жебељан, најизвођенијег српског композитора у иностранству и нашег најмлађег академика започеће 14. септембра у Неготину 47. „Мокрањчеви дани“. Једну од најугледнијих музичких смотри свечано ће отворити Братислав Петковић, министар културе и информисања Републике Србије.

Премијерно на Фестивалу, ансамбл контрабаса „Bass Chours“ Зорана Марковића извешће „Почасницу Стевану Мокрањцу“. „Мадленијанум“ и Музиколошко друштво Србије 16. септембра гостују са два српска балета: „Баладом о месецу луталици“ Душана Радића и „Собаревом метлом“ Милоја Милојевића.

Овогодишњи фестивал осмишљен је, каже музиколог др Бранка Радовић, селекторка „Мокрањчевих дана“, са циљем „његовог отварања за различите музичке жанрове и поспешивања међународне сарадње“. Тако, 17. септембра наступа Квартет „Бродски“ из Лондона са Исидором Жебељан, а дан касније ће се виолиниста Роман Симовић из Лондона представити уз клавирску сарадњу Валтера Делахунта.

Ове године за Мокрањчеву статуету на традиционалном „Натпевавању хорова“, уз обавезно извођење Мокрањчевих „Приморских напјева“, надметаће се пет хорова: „Гортинија“ из Македоније, „Постојна“ из Словеније, „Мир“ из Белишћа у Хрватској и српски Нишки камерни хор и „Тринити“ из Београда.

На „Мокрањчевим данима“ наступиће прошлогодишњи победник „Натпевавања“ – хор „Салутарис“ из Минска у Белорусији, под управом Олге Јанум.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани