ПРОМОЦИЈА КЊИГА У МОКРАЊЧЕВОЈ РОДНОЈ КУЋИ

DSC_3453 [1024x768]ПРОМОЦИЈА КЊИГА : Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914) у написима „других“ и  Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914) Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом

Дуго припремани пројекат Музиколошког друштва Србије под називом „Мокрањац у иностраним контекстима“ , вођен идејом да се кроз проучавање непознатих или тeжe доступних извора о иностраној рецепцији Мокрањчевог композиторског и диригентског рада yкаже  на међународни значај и заступљеност српске музичке културе на музичкој мапи Европе од краја 19.века до данас, резултирао је двема публикацијама, које су остварене као плод сарадње са другим националним институцијама науке и културе. Тако је на 49. „Мокрањчевим данима“ у Неготину у препуној Мокрањчевој родној кући у Неготину, oдржaнa најпре промоција књиге Стеван Стојановић Мокрањац у написима других, чије су уреднице и ауторке Ивана Петковић и Олга Оташевић. Сама публикација је резултат сарадње Музиколошког друштва Србије са Музичком омладином Београда и 49.Фестивалом „Мокрањчеви дани“, а у њој су обрађене критике, енциклопедијске јединице и студије страних аутора о Мокрањцу. У ову књигу, која је иначе била обавезна литература на 23. Квизу Музичке омладине, укључена је и комполетна студија Ивана Мартинова из 1958.године, у преводу Олге Оташевић.

Након тога, промовисана је и књига „Стеван Стојановић Мокрањац – Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом“, а уредница публикације и ауторка уводне студије је Биљана Милановић. Ова књига je реализована у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ и представља колективну монографску публикацију на српском и енглеском језику, доносећи уједно и прегршт нових информација о уметничким походима Мокрањца и Београдског певачког друштва у градовима средње и источне Европе и Балкана средином 19. и на почетку 20.века.

На промоцији у Мокрањчевој родној кући говориле су Ана Котевска, председница Музиколошког друштва Србије, Биљана Милановић – подпредседница Друштва, Соња Маринковић – ауторка једне од студија у публикацији, Ивана Петковић и Олга Оташевић, Татјана Војнов – уредница 23.Квиза Музичке Омладине Србије и председница Музичке омладине Београда, као и Тијана Поповић-Младеновић, чланица жирија 23. Квиза Музичке омладине Србије.

Ана Ћирица, музички уредник Радио Београда 2

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани