ОТВОРЕНИ 47. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

47Kraj_obicaji_4У Штубику су синоћ отворени 47.„Kрајински обичаји“, једна од најстаријих и најугледнијих манифестација у Неготинској Kрајини. Пуних 47 година, ова манифестација изворног народног стваралаштва, под своје окриље, свакога јуна, у време сећања на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 212. година, окупља искрене заљубљенике и чуваре народне културе и традиције и ослања се и на јунаштво и богатство духа наших Kрајинаца.
Отварајући манифестацију Татјана Панић, члан Општинског већа задужен за културу, истакла је да значајни датуми из наше прошлости, симболи слободе и велике храбрости наших предака, нас обавезују да се окупимо, одамо им почаст и признање на свему што су учинили како бисмо ми, њихови потомци, живели слободно.
„ Херојство показано на овим просторима далеке 1807. године окупља нас 47. пут у Штубику. „Крајински обичаји“ манифестација која за циљ има неговање народног стваралаштва, чување од заборава наших обичаја и традиције, уз покровитељство Општине Неготин, окупиће бројне чуваре народног стваралаштва са ових простора. Уз велики труд наших домаћина и организатора светковине, Месне заједнице Штубик, Основне школе „Хајдук Вељко“, Културно-уметничког друштва „Прераст“ и Дома културе „Стеван Мокрањац“, кроз наступе учесника из Сикола, Јабуковца, Кобишнице, Халова, Градскова, Оснића, Подгорца, Бучја, Тополнице, Брегова, Неготина и Штубика и показивањем народних вештина, даћемо заједнички допринос у очувању наше музике, игара, обичаја.“

Прве вечери 47“Крајинских обичаја, својим програмом најпре су се представити најмлађи домаћини, ученици ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика, а након тога наступили су и чланови крајинских културно уметничких друштава, „Чучук Стана“ из Сикола, „Флоричика“ из Јабуковца и домаћини из КУД „Прераст“.
Програм, другог, централног дана 47. „Крајинских обичаја“, данас је почео у 11 сати дефилеом дечијих изворних група и полагањем цвећа на споменик палим ратницима у Штубику. Од 11.30 сати у школском гају наступиле су дечије, гостујуће и домаће изворне групе. Након тога почиње такмичења у народним вештинама: припремању качамака, брзом упредању вуне, потезању чобанског штапа, бацању камена с рамена, скоку у даљ и надвлачењу конопца.
Старије изворне групе, учесници 47.“Крајинских обичаја“, дефиловаће Штубиком од 17.30 сати, а од 18 сати представиће се својим програмом на великој сцени. Уследиће проглашење победника из свих области такмичења и избор најлепше чобанице, чиме се и завршава програм 47.„Крајинских обичаја“.
Организатор „Крајинских обичаја“ је Дом културе „Стеван Мокрањац“, а суорганизатори Месна заједница Штубик, ОШ“Хајдук Вељко“ и КУД „Прераст“ из овог села.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани