У ОПШТИНИ НЕГОТИН ПОЧЕЛИ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“

web1
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством општине Неготин, почела је у недељу 14. априла у Сиколу. „Сусрете села“ отворио је Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.
„Народно стваралаштво је тешко сачувати у овим модерним временима, али уз посебан ваш труд и нашу подршку која не изостаје, заједно ћемо показати младим нараштајима, да све оно што чини нашу народну и културну баштину, треба неговати и сачувати од заборава, и у свакој прилици промовисати. Свака кућа у Неготинској Крајини чува део наше вредне прошлости. Наш задатак је да вредности с поносом показујемо, наш крај на прави начин представљамо, а генерације које долазе научимо како да, ту мисију у годинама које долазе, на најбољи могући начин обављају“, рекао је Гугић који је означио почетак 48. „Сусрета села“ у неготинској општини.
Културно-уметничко друштво „Чучук Стана“ и село Сиколе, угостили су чланове КУД-а „Врело“ из Шаркамена. Традиционално први су наступили гости, а Шаркаменци су за своје овогодишње представљање одабрали народне обичаје везане за калемљење воћа, док су домаћини, КУД „Чучук Стана“ из Сикола, приказали обичаје везане за божићне празнике.
„Сусрети села“ се у неготинској општини ове године приређују ревијално, уз учешће пет месних заједница: Буковче, Јабуковац, Кобишница, Сиколе и Шаркамен.
Наредни сусрет је у суботу 20. априла од 20 сати у Кобишници, када ће тамошње КУД „Воја Чурић“ угостити чланове АКУД „Флоричика“ из Јабуковца. Дан касније, 21. априла од 20 сати у Шаркамену се састају КУД „Врело“ и КУД „Димитрије Беливакић“ из Буковча.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани