НАТПЕВАВАЊЕ ХОРОВА НА “МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА” ОПРАВДАЛО ОЧЕКИВАЊА

НОВОСАЂАНИ СВЕ НАТПЕВАЛИ

Jovan-Milovanovic-urucuje-statuetu-Dunji-DeuricХор АКУД “Соња Маринковић” из Новог Сада под управом Дуње Деурић тријумфовао је на традиционалном “Натпевавању хорова”. По оцени стручног жирија, музиколога др Соње Маринковић, селектора 51. “Мокрањчевих дана” и диригената Тамаре Адамов Петијевић и Милоја Николића, Новосађани су показали највише домете и у укупном скору оцењени су са 92,33 поена. Њима је уз статуету Стевана Мокрањца припала и част да на наредном фестивалу приреде целовечерњи концерт.
- Нисам очекивала награду. Довољно ми је било то што сам стала на ову бину и што сам се могла појавити са својим хором да покажемо шта смо вежбали дуго и то је само по себи велика част, а ово све што је дошло је изненађење. Посебно се радујем концерту следеће године и радујем се повратку у Неготин – каже Дуња Деурић која планира са својим хором учешће на домаћим фестивалима, као и да наредног јуна отпутују у Линц на међународно такмичење хорова “Интеркултур”.
“Београдски мадригалисти” са диригентом Александром Брујићем освојили су друго место са 83,33 поена, док је трећепласирано “Београдско студентско певачко друштво, под управом Данила Томића освојило 79,66 поена. Пажњу публике привукао је и хор “Шуматовац” из Алексинца под управом Марије Зовко.

По мишљењу стручног жирија сва четири хора оправдала су поверење Програмске комисије и заслужено су се нашла на такмичењу које је, по оцени многих, круна “Мокрањчевих дана”. Уз сопствени репертоарски избор, сви учесници су били у обавези да ове године изведу Мокрањчев “Акатист”.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани