НЕГОТИНЦИ НА 15. БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ИГРЕ

Vertigo-2У организацији Општине Неготин, представници институција културе и заинтересовани  грађани, предвођени Владимиром Величковићем, председником општине и Татјаном Панић, чланицом Општинког већа задуженом за културу, информисање и туризам, имали су ексклузивну прилику да уживају у иностраној премијери представе „Један, Један и Један“ водеће израелске трупе „Вертиго“ изведеној у дворани Сава центра у оквиру 15. Београдског фестивала игре.

Испред организатора  једног  од најважнијих фестивала уметничке игре у свету, Аја Јунг прослављена балерина истакла је да је Београд  захваљујући овом фестивалу постао важна станица у биографији уметника који креирају трендове у области уметничке игре и позоришта. Једна од њих је несумњиво и Ноа Вертхајм , свестрана уметница, међународно призната  играчица и кореографкиња комада „Један, један и Један“.

- Комад је инспирисан једном јеврејском молитвом старом 3000 година која говори о прочишћењу. Правилнији превод би био у женском роду, “Једна, Једна и Једна”. У суштини, реч је о јединству и раздвајању, када од једног добијете два, па четири… о деоби унедоглед – поручила је  Ноа Вертхајм.

И управо ту поделу и супротстављање једног (бића) другом и огледање једног у другом, који су лајтмотив комада,а  у основи имају питање ега,  врхунском уметничком игром на сцени Сава цетра у изванредној кореографији Ное Вертхајм  дочарала  је тупа „Вертиго“.

Комад, иначе, почиње на потпуно празној сцени по којој, временом, играчи просипају све више и више земље, док сасвим не покрију под.

- Земља је за мене и симбол бројних битки. Не морам да вам причам потанко о историји ни своје ни ваше земље. Тренутно живим у Долини Или, где се, према Старом завету, одиграла борба између Давида и Голијата. На тим брдима су се борили пре 3000 година, а боре се и данас- поручила је Вертхајмова.

Ова нова оригинална креација кореографкиње Ное Вертхајм представља унутрашњу жељу појединца да буде целовит, док се непрестано излаже изазову подељене реалности између друштвене егзистенције и духовних домета. „Један, Један и Један“ истовремено обухвата интимни и спољни свет, обраћајући посебну пажњу на одјек који се одбија из различитих праваца, током грађења метафоричне везе између далеког и блиског, себе и другог.

Комад „Један, један и Један“ премијерно је изведен у Тел Авиву 2017. Године.  Свестрана уметница, међународно призната кореографкиња и играчица, Ноа Вертхајм добитница је бројних награда, укључујуц́и и Награду израелског Министарства културе за поставку “Вертиго 20” (2013). Компанија Вертиго обележава 25 година јединствене и инспиративне креативности која уједињује уметност, људе и природу. Од свог оснивања 1992. године, трупа је обезбедила присуство и стекла одличну репутацију на израелској савременој сцени, а затим постала јединствен амбасадор израелске уметности и културе у свету. У знак признања за своја најзначајнија остварења до сада, Компанија Вертиго је недавно добила титулу “Водеће компаније уметничке игре“ од стране израелског Министарства културе. Непрестано тежећи ка томе да допру до обичних људи и да их окупљају кроз креативно изражавање покретом, Вертиго представља игру као начин живота додатно растежући границе ове уметности, како би се успоставила друштвена и еколошка свест и направиле квалитативне разлике.

Српска публика имала је ексклузивну прилику да доживи комад „Један, један и Један“ на међународној премијери захваљујућу „Београдском фестивалу игре“ који на тај начин одржава високу позицију манифестације на међународној мапи, док високи стандарди и храбро увођење нових форми, кореографских рукописа и естетике, истовремено унапређују очекивања публике и диктирају изазове креирања садржаја.

Делегација Неготина је пре представе обишла и Музеј савремене уметности у Београду где је имала прилику да погледа сталну поставку овог, недавно обновљеног, здања.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани