ВИДРОВАЦ И СИКОЛЕ ОТВОРИЛИ 44. „СУСРЕТЕ СЕЛА“

Vidrovac-Sikole_susreti_sela_1Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, отворена је протеклог викенда, наступима културно уметничких друштава „Видра“ из Видровца и „Чучук Стана“ из Сикола. Манифестацију је у Видровцу отворио др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин.


„ И ове године бићемо у прилици да присуствујемо сусретима који ће нам показати сву лепоту народног стваралаштва на овим просторима.  Богатство наших обичаја, игара и музике промовисаће дванаест културно-уметничких друштава из наших села. Општина Неготин је ове године издвојила више средстава за организацију ове манифестације сматрајући је веома важном за живот мештана села која ће узети учешће у такмичењу. Задатак локалне самоуправе је да препозна и подржи догађаје који имају за циљ да очување наше богате традиције. Верујем да ће и овогодишња смотра окупити бројну публику која ће пратити програме које припремају у Видровцу, Сиколу, Кобишници, Јабуковцу, Шаркамену, Штубику, Карбулову, Буковчу, Јасеници, Речкој, Тамничу и Чубри. Организатору, учесницима и гостима, желим успешне сусрете и лепо дружење.“  - рекао је Божиловић у свом обраћању.

Прошлогодишњи победници „Сусрета села“ и домаћини првог сусрета овогодишњег циклуса,  чланови КУД „Видра“ из Видровца, представили су се обичајима везаним за крштење детета. У недељу је одржан и други сусрет овогодишње смотре. Чланови КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице дочекали су фолклорни ансамбл из Јабуковца.

Кроз свој програм чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца представили су се причама из старе воденице. Млевење брашна у старој воденици пратиле су многе згоде и незгоде, које се наравно преносе са колена на колено. Приче из воденице пратиле су и народне игре и песме из овог крајиснког села.

Домаћи ансамбл из Кобишнице представио се обичајем „Коледари“. Кроз свој програм чланови КУД „Воја Чурић“, уз незаобилазне игре и песме, представили су како овај обичај, везан за Бадње вече, изгледа у њиховом селу.

У наставку првог  круга  овогодишњих „Сусрета села“ Општине Неготин, у петак, 31. марта, своје програме приказаће културно уметничка друштва „Врело“ из Шаркамена и „Прераст“ из Штубика. Такмичарски део завршава се 30. априла, док ће завршна смотра са проглашењем најбољих учесника, 44. „Сусрета села“ бити приређена у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин. Организатор манифестације и ове године је Дом културе „Стеван Мокрањац“, а покровитељ општина Неготин. За организацију сусрета, културно уметничким друштвима биће ове године издвојено по 70 000 динара.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани