43. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ У ШТУБИКУ

Stubik_1 [800x600]Традиционална манифестација народног стваралаштва, 43. Крајински обичаји, приређује се у спомен учесницима чувене битке код Штубика и Малајнице 1807. године. Делегација Општине Неготин коју су чинили, Јован Миловановић, председник Општине и Татјана Панић, члан Већа за културу и туризам положила је венац  на споменик палим борцима у Штубику. Цвеће су положили делегације Месне заједнице Штубик, Дома културе „Стеван Мокрањац“, СУБНОР-а Неготин, КУД-а „Прераст“ из Штубика, Основне школе „Хајдук Вељко“ из Штубика и Штубичке борачке организације.Трећи дан смотре настављен је наступима дечијих изворних група из Гамзиграда, Бољевца, Речке, Сикола и Штубика у Школском гају. Потом је уследило такмичење учесника у народним вештинама : брзом упредању вуне, бацању камена с рамена, скоку у даљ, надвлачењу конопца и припремању качамака.

Након поподневног дефила више од четири стотине учесника, уследио је културно- уметнички програм изворних група из Новог Бадовца из Грачанице, борске Слатине, Валакоња из општине Бољевац, Гамзиграда и Копривнице из зајечарске општине, Сикола и Штубика у такмичарском делу и КУД-ова „Баладеле“ из Румуније, „Никола Пашић“ из Зајечара, и „Левач“ из Рековца у ревијалном делу програма.

Признање 43. Крајинских обичаја „Пастирица“ и диплома за најбољи свеукупни програм припали су изворној групи из Слатине. Титула Најлепше чобанице припала је Аделини Думброван (1998) из Бистрице (Румунија), за прву пратиљу изабрана је Теодора Бурић из Новог Бадовца (Грачаница) а Наташа Крсманчић (2002) из Штубика проглашена је за другу пратиљу.

„Лепо је било бити део једне од најстаријих манифестација у нашем крају, која траје више од четири деценије. Ових неколико дана смо били у прилици да се уверимо да чувари наших обичаја и културног наслеђа, вредно раде на очувању и промоцији традиционалних вредности. Општина Неготин је и ове године подржала смотру народног стваралаштва, у спомен на историјску битку код Штубика и Малајнице, што ће наставити да чини и у годинама које следе. Захваљујем гостима и домаћинима и организаторима, свима који су својим учешћем, 43. Крајинске обичаје учинили успешним. До следећег године и Крајинских обичаја које ћемо организовати по 44. пут свима желим добро здравље и пуно успеха.“ изјавила је затварајући манифестацију, Татјана Панић, члан Општинског већа општине Неготин за културу и туризам.

Организатор Крајинских обичаја је Дом културе „Стеван Мокрањац“, суорганизатори МЗ Штубик, КУД „Прераст“ и ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика, уз покровитељство Општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани