ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ“

web_Hipnoza
Позоришна представа
ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ
Сала Дома културе – Неготин
Четвртак – 8. новембар 20 сати
улазница 800 динара

ДОБРО ДОШЛИ

Душан Ковачевић / Реч писца

Сваке године у Србији нестане један мањи град од четрдесет до педесет хиљада становника. Толико нас је мање јер одлазимо – напуштамо земљу, селимо се у неке друге крајеве или пут неба. А године брзо пролазе и за десет година нестаће град од петсто хиљада становника и ако се тако настави, Срби ће у Србији бити национална мањина за сто година. Једина нада је љубав према ближњима и земљи којој дугујемо све што имамо.

Писали су о представи

  • “Ово је комад о народу, говору, о тлу, о заборављаном језику љубави и природе, јер, Ковачевићева је теза, тек када се врате језику љубави и прихватања могу да оздраве, што се догађа и његовим јунацима у Хипнози једне љубави. Јер домовина је једна, али је језик љубави ипак универзалан, па чак и изнад ње.”

    Ана Вучковић, Радио Београд

  • “Најновији комад Душана Ковачевића Хипноза једне љубави бајковита је мелодрамска гротеска која се превасходно бави проблемом одласка младих људи из земље. Радња се дешава на напуштеној планинчини, метафоричкој стрњици, у надреално извезеним околностима преплављујуће беде. […] Ковачевић тмурну друштвену реалност преобликује у питкију, подношљивију позоришну стварност. Али, иако је умешан тако да се лакше гута, његов драмски свет је вишеслојан, дубински амбивалентан и зато уметнички вредан.”

    Ана Тасић, Политика

  • Хипноза једне љубави је комад зрелих година, одраз смиривања и свођења. То је идила – полуфантастика која се може причати унуцима пред спавање. Патриотски топао и у текстуалном облику – куцан фином ћирилицом – комад и на сцени задржава ауторову гордост и отмену оданост своме и домаћем. Мада и његови ликови емигрирају у туђе ледине. Најмекшим могућим наративом завапиће о нерођеној деци, празним школама, српској лепоти под страном окупацијом. Кад то каже мудрац Ковачевић, значи да је последњи час, уколико тај час није већ истекао.”

    Бранка Криловић, Дневник, РТС

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани