МЕЂУОКРУЖНА СМОТРА ФОЛКЛОРА У НЕГОТИНУ

web_f1У организацији  Савеза аматера Србије и Дома културе“Стеван Мокрањац“ у Неготину је одржана Међуокружна смотра фолклорних ансамбала Борског и Зајечарског округа. У ревијалном делу програма наступио је  фолклорни ансамбл Школе фолклора „Коло“ Дома културе „Књажевац“ , а у такмичарском,  КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.  Наступе ових ансамбала пратила је селекциона комисија коју делегира Савез аматера Србије у саставу: Илија Павловић, музички уредник Првог програма Радио Београда и Милан Брујић, истакнути кореограф из Београда.

Смотру су отворили гости из Књажевца сплетом  „ Игре из Горње Пчиње“  кореографа Дејана Трифуновића. Млади Књажевчани, чланови Школе фолклора „Коло“ Дома културе Књажевац,  основане пре 15 година која негује игре књажевачког, али и других крајева у Србији и чува традиционалне вредности народне игре, побрали су симпатије неготинске публике полетном игром и живописном ношњом.

Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ из Неготина, публици и селекционој комисији представило се најпре  је кореографијом „Влашке игре из Неготинске Крајине“, кореографа Дејана Ивковића.

Уследио је наступ Певачке групе са песмом „Да сам извор вода ладна“, а након тога и извођење  мелодије „Штубичко посело“ . За крај свог програма КУД „Стеван Мокрањац“ изабрао кореографију „Игре из Црноречја“, кореографа Дејана Ивковића.

Чланови неготинског КУД-а показали су своју пуну посвећеност неговању фолклорног блага, изворне народне песме  и као и увек, одличним наступом одушевили публику.

КУД „Стеван Мокрањац“ , са традицијом од готово 70 година, данас броји преко 100 чланова у неколико секција, има  за циљ да окупља младе и да кроз песму,  игру и оригиналну ношњу чува и негује изворно народно стваралаштво. Колико су се чланови друштва приближили овом циљу сведочи бројна публика  која је уживала у њиховим наступима  у земљама Скандинавије, Шведској и Данској, затим Бугарској, Аустрији, Швајцарској, Македонији,  али и на домаћој сцени, на годишњим концертима КУД-а , који се одржавају сваког маја, у неготинском Дому културе. Добитници су многих награда и признања од којих им је најдража Плакета Мокрањевих дана и Мајска награда општине Неготина.

Публика је потом била у  прилици да, по други пут, види полазнике Школе фолклора „Коло“ Дома културе из  Књажевца, овога пута са  кореографијом Десанке Ђорђевић: „Игре из Црноречја“.

Ово вече било је посвећујено и Радојици Кузмановићу, дугогодишњем солисти, кореографу, уметничком директору и директору Ансамбла „Коло“, који је изненада преминуо у Београду. Овај истакнути прегалац у области фолклорне уметности читав свој живот посветио је народној игри, а више пута са својим ансамблом гостовао је у нашем граду.

У нади, да ће се ова смотра омасовити и да ће нареде године и друга  културно-уметеничка друштва са подручја Борског и Зајечарског округа  бити спремна да испуне основне селеционе захтеве, програм у Дому културе је завршен уз коло „Стара Влајна“, у извођењу оркестра КУД-а „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

Иначе, ансамбл који задовољи критеријуме селекционе комисије стиче право учешћа на завршном Фестивалу најбољих фолклорних ансамбала Србије 6. и 7. априла у Чачку.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани