„КОСА“ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

13.09.2010, Неготин

kosaНеготин је на Мокрањчевим данима дочекао програм, за који су улазнице „плануле“ још у августу – нову верзију чувеног мјузикла „Коса“ у извођењу ансамбла Атељеа 212 из Београда и режији и адаптацији Кокана Младеновића.

Ова представа изазвала је огромно интересовање, а у препуној сали неготинског Дома културе, место се нашло и за публику из градова у окружењу, која је на време успела да обезбеди карту. Текст Џејмса Радоа и Џерома Рагнија, још за прву верзију „Косе“ које Атеље 212 играло пре 40 година, само годину после после светске премијере на Бродвеју, превео је Јован Ћирилов, чији се лик, у новој поставци, налази на мајици једног од демонстраната.

И после скоро пола века, песме о љубави, толеранцији, солидарности, песме побуне против глобалне поставке света и бесмислених ратова и неправде, и даље имају непромењену снагу и важност, јер су и даље глас младе генерације која жели да се избори за неко ново, друго доба.

Највеће аплаузе фестивалске публике у Неготину, након тросатне представе и на бис изведене завршне нумере „Дај нам сунца“ побрали су: маестрални Гордан Кичић (Вуф), Иван Јевтовић, иначе љубимац неготинске публике, који је овога пута тумачио лик Бергера, професора филозофије и вође антиглобалистичких демонстрација, Бранислав Трифуновић (Клод), али и Катарина Жутић, Тања Бошковић, Дара Џокић…

Не оцењујући квалитет представе, која је нема сумње, још од своје премијере у фебруару ове године обезбедила популарност, Неготин је захвалан фестивалу „Мокрањчеви дани“ и селектору др Бранки Радовић, што је „Косу“ уврстила у званичан програм 45. Мокрањчевих дана, чиме је публици у Мокрањчевом граду обезбедила да види спектакл, који у другим околностима, до Неготина вероватно не би ни стигао.

За извођење мјузикла „Коса“ на овогодишњим Мокрањчевим данима у Неготину, редитељу Кокану Младеновићу, припала је Златна плакета Фестивала, која ће му, како због раније преузетних обавеза није могао лично да присуствује Фестивалу, бити уручена на сцени Атељеа 212 у Београду, на једном од наредних извођења „Косе“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани