Хор из Словеније победник натпевавања хорова

hor SlovenijaМеђународни жири одлучио је да победник натпевавања на 44. Фестивалу „Мокрањчеви дани“ буде хор „Ипавска“ из Випаве у Словенији, под диригентском управом Матјажа Шчека, коме је припала статуета Стевана Мокрањца и право да на идућим Мокрањчевим данима са својим хором одржи целовечерњи концерт.

Камерни хор „Ипавска“ је група певача која наставља дугу традицију хорског певања у долини Горња Випава на западу Словеније. Репертоар овог хора, који је од скромне вокалне групе израстао у хор од тридесетак певача обухвата широк избор дела у распону од словеначке народне музике до духовних дела, укључујући и захтевне савремене композиције словеначких и страних аутора. Хор ужива углед једног од најбољих певачких састава у Словенији и Европи, што доказује редовним наступима на концертима, као и на националним и међународним такмичењима на којима је до сада освојио низ награда: 1999, 2001. и 2003. Златне и Сребрне плакете у Марибору; 2002. у Постојни; 2001. Златна плакета и Прво место у категорији духовне музике у Риви дел Гарда (Италија); 2003. Grand Pri у Толоси (Шпанија); 2004. Grand pri у Туру (Француска); 2005. Grand Pri на такмичењу Seghizi у Горици; 2007. Прва награда на Међународном тамкмичењу у Задру. Године 2007. Хор је одржао целовечерњи концерт у оквиру Единбуршког фестивала, док је на концерту поводом десетогодишњице постојања, у априлу 2008, за диригетнским пултом стајао угледни светски композитор и диригент Вијтаутас Мишкинис из Литваније, који је хору посветио и своје дело “O Magnum misterium”.

Хор „Mescek“ из Печуја (Мађарска) био је други, „Вардар“ из Скопља (Македонија) трећи, „Canticum Novum“ Београд (Србија) четврти и пети Јека Приморја из Ријеке (Хрватска). Обавезна композиција била је XV руковет Стевана Мокрањца.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани