ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МОКРАЊЧЕВА КУЋА У НЕГОТИНУ“

Muzej_tribina_3Последњег фестивалског дана јубиларних музичких свечаности, приређена је промоција монографије “Мокрањчева кућа у Неготину” у издању Музеја Крајине. Након уводне речи в.д. директора Музеја Крајине, Ивице Трајковића, о монографији су говорили аутори Ненад Макуљевић, Емила Петровић, Вук Даутовић, Ивана Женарју и Весна Стаменковић.

Поводом 100 година од смрти великог српског композитора, Музеј Крајине је 2014. године, у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду и уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије,  кренуо са израдом монографије Мокрањчеве родне куће, заснованом на истраживању архитектуре родне куће Стевана Мокрањца и свих предмета и уметничких дела.Истраживање је обухватило израду детаљног каталога, као и његово публиковање.

Архитектура Мокрањчеве куће и збирка су приказани у виду посебних поглавља и то: Историјат куће Стевана Мокрањца са освртом на локални историјски контекст; Архитектура Мокрањчеве куће; Унутрашње уређење и ентеријер Мокрањчеве куће; Меморабилије и признања композитора; Збирка слика у кући Стевана Мокрањца; Етнолошка збирка сакупљена у кући С. Мокрањца; Збирка музичких записа и плоча у кући С. Мокрањца, Мокрањчева библиотека. У наведеним поглављима исписани су синтетички текстови о свакој збирци, као и потпуни и детаљни каталог збирке. Сваки предмет у кући приказан је и фотографском илустрацијом. Монографија подразумева и превод на енглески језик. Намењена је стручњацима и научној јавности, студентима и ученицима  – као вид образовног средства – али и широј читалачкој публици и туристима као вид презентације овог значајног комплекса.

Монографија ће допринети бољој посећености и рецепцији Мокрањчеве родне куће, као и  већој туристичкој посети и њеном бољем одржавању.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани