СУСРЕТИ СЕЛА У БУКОВЧУ И ЈАБУКОВЦУ

11.aприл 2011, Неготин

sajt-bukovceПротеклог викенда сусретима у Буковчу и Јабуковцу настављена је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села. У суботу 9. априла Буковче је угостило Поповицу, док су дан касније у Јабуковчани дочекали госте из Кобишнице.

Културно уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ из Буковча представило се народним обичајем „Вршидба“.

После жетве, врло важно је било обрати и сакупити свако зрно. Једна вршилица опслужује цело село. У дворишту домаћина – власника вршилице, дуг – предуг ред. Чека се, на сунцу, ветру, сити или гладни, чека се по неколико дана, а како би им се по мало олакшало чекање, домаћица спрема ручак и послужење за огладнеле који чекају ред јер се посао мора завршити. Чека се и по више дана. Некада уз свађу, али углавном уз досетке, песму, музику и игру.

Културно уметничко друштво „Аранђел Матић“ из Поповице започело је, у Буковчу, други такмичарски круг Сусрета села општине Неготин.

Као и у првом кругу, ово друштво, представило се обичајем „Рођење детета и крштење“.

Кроз поменути програм аматери из Поповице дочарали су рођење детета које је прослављала цела фамилија и пријатељи уз песму, игру и здравице. Право чак и много веће весеље породица је организовала „нешто касније“, када је дете мало порасло, а поводом Крштења.

Дан касније, у недељу, чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца угостили су чланове КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице. За оба друштва ово је био други наступ на овогодишњој манифестацији.

Уз одређене корекције које је жири предложио после првих наступа, гости из Кобишнице представили су у Јабуковцу како се у њиховом селу припрема и слави свадба.

Домаћини су се и пред својом публиком представили народним обичајем „Лепе виле“.

Трочлани жири оцењиваће наступе културно уметничких друштава у другом кругу, а коначни резултати биће саопштени 12. маја на завршној смотри у Дому културе.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани