ДИВНА ЉУБОЈЕВИЋ И МЕЛОДИ

melodi_1Љубитељи православне духовне музике, могли су трећег дана фестивала у славу Мокрањца, да уживају у концерту који су у Цркви Свете Тројице у Неготину приредили Дивна Љубојевић и Мелоди.

Ансамбл Мелоди, предвођен диригентом Дивном Љубојевић,  чине људи који дуги низ година музички и литургијски заједно „дишу“ и који су духовној музици посветили више од слободног времена – људи који њоме живе. Није с тога необично што се за овај ансамбл каже да је „аутентични тумач црквеног појања срцем и умом и искрен чувар првославног духовног музичког блага“. Окупљен управо око те жеље за очувањем православне духовне музике, ансамбл има репертоар који чине дела од најранијих записа до данашњих дана. Искорак из основне програмске концепције чини активност ансамбла на пољу музике ране ренесансе, барока и романтизма (енглески, италијански, француски мадригали и мотети, опере у целини и фрагменти барокних опера – Хенрија Персла, Франческе Качини…).

Дивна Љубојевић је појање почела да учи од десете године, у певници манастира Ваведење у Београду. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, а дириговањем се бави већ 26 годинa, најпре у певачком друштву Мокрањац, а затим у Првом београдском певачком друштву, као „најмлађи диригент најстаријег српског певачког друштва“.

Хор и студио за духовну музику Мелоди основала је 1991. године са групом пријатеља, и са њима је, као диригент и солиста, одржала више од 600 концерата у земљи и широм света. Ансамбл је сарађивао са солистима Базелске опере, са Ансамблом Студија за рану музику (Београд), aнсамблом Spezzatura (Велика Британија) као и са солистима из Велике Британије и Италије.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани