ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НЕГОТИНСКИ СЛИКАРИ“ ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ НЕГОТИНЦА ТИХОМИРА МИЛОВАНОВИЋА

web_izlozba_4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба слика „Неготински сликари“ из богате колекције Неготинца Тихомира Миловановића. Изложено је 35 слика малих и средњих формата, укупно 25 аутора који су стварали или још увек стварају у Неготину. Богата и вредна колекција изазвала је велику пажњу неготинских љубитеља ликовне уметности који су испунили галерији Дома културе и са пажњом уживали у делима својих суграђана, сликара која одишу лепотом и емоцијом нашег Неготина.

-Прву слику из ове колекције набавио сам давне 1989. године и то је слика Душана П. Стефановића, мог пријатеља, сликара и уметничког фотографа. Како Неготин, као ретко који град има велики број одличних сликара, сада их је већ преко 30, a моја колекционарска страст према сликама се појачавала, и колекција је нарасла. То су слике које ме нису оставиле равнодушним, јер без обзира на репутацију сликара, његово дело, да би постало део моје колекција, мора да изазове емоције- поручио је Тихомир Миловановић, по професији лекар, специјалиста ортопедије и велики љубитељ сликарства.

Посетиоци изложбе имали су прилику да виде дела сликара из различитих периода, па и оних којих више нема међу нама, Душана В. Стефановића, Тихомира Ничића, Живка Гавриловића, Маје Милорадовић.

До краја године у галерији Дома културе за посетиоце ће бити отворена изложба из ове колекције, на којој су још изложене слике Милоја Димиресковића, Душана П. Стефановића, Драгољуба Фируловића, Милана Радосављевића, Бојане Стојановић, Драгана Андрејевића, Милана Степановића, Драгане Кнежевић, Радета Стојиљковића, Драгољуба Стајковића, Душанке Ботуњац, Слободана Миљковића, Драгише Катића, Светлане Шанте, Слађана Ђурића, Драгане Јаћимовић, Југослава Јончића, Драгише Флорића, Драгише Ћосића, Недима Хаџиахметовића, Љубише Мариновића.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани