ОПЕРА „МАНДРАГОЛА“ ТЕАТРА „МАДЛЕНИАНУМ“ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

За публику 46. Мокрањчевих дана у Неготину синоћ је играна комична опера „Мандрагола“ Театра „Мадленианум“, која заузима посебно место у српској историји музике и оперске литературе на нашим просторима.

По први пут од београдске премијере 2009. године, опера је играна у унутрашњости Србије, а избор је био Неготин и Фестивал „Мокрањчеви дани“, с обзиром на лепу традицију сарадње, која повезује Мокрањчев град и „Мадленианум“. По истоименој комедији Николе Макијавелија , познатог мислиоца, историчара, песника и државника ренесансне Италије 16.века, стихове за оперу је написала  Весна Миладиновић, а музика је дело нашег савременог композитора Ивана Јевтића.  У опери „Мандрагола“, Макијавелијева комедија је, кроз стихове на српском језику, сачувала све елементе текстуалног извора, уз додатак типично наших познатих симбола, како би дело добило на уверљивости, актуелности тренутка, поднебља, језика и средине у којој је опера настала. Међутим, по стиховима опере, бебе се умножавају на крају приче што овој представи даје актуелност тренутку у коме живимо  и у коме драстично пада наталитете.

Композитор Иван Јевтић  се први пут  у својој изузетно плодној каријери прихватио рада на оперском  жанру, изабравши управо комедију као свој прави израз. Ту је испољио своје најбоље особине: врцави раблеовски дух, духовите обрте и смејурију, која не прелази границу доброг укуса, већ је местимично наглашено еротска, али и наивна. О томе брину глумци , чланови Мадленианума, главни ликови у представи „Мандрагола“, Изабела–Лукреција, Месер Ниче,  Калимако,  породица и бројна послуга.

Била су то два сата музике и комике на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, на добро посећеној представи на Мокрањчњевим данима,  који су једино јуче били без аутентичног звука музичких свечаности – хорског певања, с обзиром да су прва три дана протекла у знаку наших водећих хорова, који су снажно зазвучали на овдашњим извођачким сценама, у Цркви „Свете Тројице“ и главној сцени Дома културе.

Редитељ комичне опере „Мандрагола“, која после неготинске премијере путује у Ниш, Словенију и друге земље у окружењу је Слободан Унковски, а диригент је Весна Шоуц-Тричковић. Ову оперу Театар „Мадленианум“  је поставио на захтев Мадлене Цептер, његовог оснивача и власника.

Ј.Станојевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани