ПОЧЕЛИ 41.СУСРЕТИ СЕЛА

Susreti_sela_Jabukovac_1Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, отворена је протеклог викенда, наступима културно уметничких друштава „Врело“ из Шаркамена и „Флоричика“ из Јабуковца. Манифестацију је ове године отворио директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, мр Милан Радосављевић.

Ове 2014. године обележавамо веома значајан јубилеј, 100 година од смрти нашег највећег композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Његова улога  у развоју српске музике с правом се пореди и изједначава са местом које Вук Караџић има у српској књижевности. Био је врсни познавалац фолклора и учинио је  много за његово проучавање, али што је значајније, он је својим наследницима указао на пут спајања изражајног и садржајног богатства традиционалног музицирања с европским уметничким искуством. Манифестација Сусрети села су  прилика да, кроз фолклор који је био основа Мокрањчевог стваралаштва, одамо почаст и захвалност Мокрањчевом имену и делуТакође, као  и предходних године, и ове, наша Установа пружиће свим пријављеним друштвима, финансијску, организациону и техничку подршку како би своје програме приказали у најбољем светлу. 

На отварању овогодишње манифестације, чланови културно уметничког друштва из Шаркамена, представили су се народним обичајем ручна вршидба жита. Кроз свој програм, представили су песме које се везују за овај обичај, игре из свог краја, али и мобу, после успешне жетве.

Прошлогодишњи победници „Сусрета села“, чланови АКУД „Флоричика“ из Јабуковца, представили су се обичајима који се славе око малог Ускрса. Својим наступом, покушали су да дочарају како се са буђењем природе буди и девојаштво и обичаје у вези са тим.

Током овогодишње манифестације, своје програме приказаће 13 културно-уметничких друштава. У наставку првог  круга  овогодишњих „Сусрета села“ Општине Неготин, идућег викенда, своје програме приказаће још 6 културно уметничких друштава. У петак 28. марта,  КУД „Чубра“ из Чубре дочекаће чланове КУД-а „Ратар“ из Јасенице. У суботу 29.марта у Сиколу ће своје програме приказати чланови културно уметничких друштава „Чучук Стана“ из домаћег села и „Димитрије Беливакић“ из Буковча, док ће у недељу 30.марта КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања дочекати госте из Карбулова. Такмичарски део завршава се 27. априла, док ће завршна смотра са проглашењем најбољих учесника, 41. „Сусрета села“ биће приређена у оквиру Мајских свечаности у Неготину.

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани