38.СУСРЕТИ СЕЛА МОКРАЊЕ-ЈАБУКОВАЦ

28.март 2011, Неготин

У недељу, 27. марта 2011. домаћин Сусрета села било је културно уметничко друштво „Мокрањац“ из Мокрања које је угостило чланове КУД-а „Флоричика“ из Јабуковца.

Гостујућа екипа, поред игре, песме и свирке, представила је и „Лепе Виле“ (ЗИНЕ). У давним временима људи су живели на салашима, а у село су силазили само када је пијачни дан или када су се одржавале игранке. Народ је био сиромашан. Веровали су у свакаква чуда, у све што би чули на игранкама. Имали су пуно деце и чували их од злих мисли, урока и вила о којима се доста причало по селу. Да излазе ноћу по сеоским сокацима, поготово код сеоских чесми-бунара и изворишта, где су одржавале неке своје ритуале уз одређену песму. Тако да се није смело остајати до касно у ноћ како не би људи наишли на њих. У случају да их сретне неко, десило би му се нешто лоше.  Виле су најпознатија и најпопуларнија српска митолошка бића и нема особе која није чула за њих. Вила је бела добрица и милосница, свемогућа и милосрдна, богата и питома. За собом цвеће посипа, а каткад крваве трагове оставља. То су бића женског пола. Младе жене изузетне лепоте, високог и витког раста, украшене златном косом која им је покривала цела леђа. Облачиле су дуге беле хаљине, а често су биле и наге. Ова магична бића живела су далеко од људи.

Домаћин, културно уметничко друштво „Мокрањац“ из Мокрања представило се обичајем „Бадњи дан у Мокрању“. Назив Бадњи дан је добио по бадњаку који се на тај дан сече и пали. Он предходи Божићу који се празнује као успомена на дан рођења Исуса Христа, сина Божијег, Спаситеља света. Одлажење по бадњак почиње у раним јатарњим сатима. Бадњак секу искључиво мушкарци, најчешће домаћин и најстарији син. Обично се бира младо церово дрво, а ако нема церово може и храст. Бадњи дан се завршава посном трпезом која обилује јелом и пићем да би година била родна и пуна изобиља. Овај дан пун је ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта. Сви ови обичаји и обреди имају један основни смисао и своде се на један циљ. Умолити Бога да сачува и увећа породицу и имање домаћина. „Дај Боже здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дечица , нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећа имовина у пољу, тору и обору“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани