ЗАВРШЕНИ 51. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Извођењем „Неотпеване песме“, у интерпретацији Хора и симфонијског оркестра РТС, под управом маестра Бојана Суђића, у Неготину су синоћ завршени 51. “Мокрањчеви дани”. Уз доделу Повеља и Почасница фестивала пријатељима Фестивала, покровитељима, установама, медијским кућама, и званично су скупштене фестивалске заставе, али је истовремено озваничен и почетак припрема за предстојеће 52. “Мокрањчеве дане”.

-Вечерашњим изузетним наступом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије, под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, заокружена је овогодишња фестивалска прича, у част нашем суграђанину, великом српском композитору Мокрањцу. Као значајни део његовог стваралаштва, руковети које представљају богатство уметнички обрађених народних песама, прегршт разноврсних програма, на сцену на којој се тренутно налазим, затим у неготинском биоскопу, Музеју Хајдук Вељка, Цркви Свете Тројице, центру града и Мокрању, местима која чине само један део културне мапе града који слуха за уметност увек има, успешно су изнели или донели уметници и поштоваоци Мокрањчевог имена и дела, вас, њих преко седам стотина. Велико вам хвала! Захваљујући вашој љубави према уметности и професионализму, публици која одраста и сазрева, поштује и воли „Мокрањчеве дане“ и организаторима, овогодишњи фестивал је испунио очекивања – истакао је на затварању неготинских музичких свечаности, Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

Фестивал је, истакла је др Соња Маринковић, селекторка “Мокрањчевих дана”, дефинитивно оправдао очекивања. Високе уметничке домете дефинитивно су показали, у првом реду, хорови и то хор “Свети Стефан Дечански” под управом Тамаре Адамов Петијевић, Нишка црквена певачка дружина “Бранко” под управом Саре Цинцаревић, али и хорови учесници овогодишњег Натпевавања. Један од најзначајнијих учешћа на овогодишњем фестивалу је и наступ Гудачког квартета Београдске филхармоније који је на Малој сцени Дома културе донео Други гудачки квартет Петра Коњовића, дело које је последњи пут изведено пре више од 30 година. Упечатљиво и посебно било је концертно извођење Исидора Бајића “Кнез Иво од Семберије” Опере СНП Нови Сад под управом Александра Којића.
Добар одзив публике забележили су и концерти Београдског Диксиленд оркестра, као и комад са певањем, глумом и плесом “Мале тајне” Опере и театра “Мадленианум”.
Настојаћемо да другачијим приступом приближимо фестивал и неким другим тенденцијама, да обогатимо постојеће садржаје кроз Натпевавање, рецимо камерних, дечјих ансамбала, да публици покажемо и неку другу традицију– каже др Соња Маринковић, селекторка Фестивала.

Добитници Плакете 51. Мокрањчевих дана

-Министарство културе и информисања Републике Србије
-Делегација Европске Уније у Србији
-Општина Неготин
-Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије
-Предузеће за телекомуникације а.д.Телеком Србија
-Огранак ХЕ „Ђердап“, Кладово
-UNICREDIT BANK Србија
-Компанија „Дунав осигурање“
-ЕLIXIR Прахово
-СОКОЈ
-Висока школа за пословну економију и предузетништво, Београд
-Радио Београд и
-Радио телевизија Србије

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани