ОТВОРЕНИ 48. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

otvaranje_1У дворишту родне куће славног композитора Стевана Мокрањца, традиционално, уз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет у извођењу осам здружених хорова, отворени су 48. Мокрањчеви дани.

Фестивал, који је постао заштитни знак Неготина и музичке сцене Србије отворила је Ана Вучетић, помоћница министра културе и информисања, док је овогодишњи беседник песник Адам Пуслојић, почасни грађанин Неготина.

Бројне госте и учеснике фестивала поздравио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.
„Мокрањчеве дане ове године организујемо са посебном одговорношћу. У сусрет 50. јубиларном фестивалу који нестрпљиво ишчекујемо, ове године, захваљујући значајним годишњицама из наше бурне историје и богате традиције, славимо 180 година коначног ослобођења Неготина од Турака. Са посебним пијететом обележили смо 200 година од погибије легендарног јунака Хајдук Вељка и припремамо се да наредне године, са дужним поштовањем, на стогодишњицу смрти, одамо посебну почаст Стевану Мокрањцу. Мокрањчеви дани су део наше, давно утемељене културне традиције, и само потврђују да Неготин с правом носи титулу културног седишта источне Србије.“
– истакао је мр Милан Уруковић.

Беседник 48. Мокрањчевих дана, песник Адам Пуслојић, надахнуто је говорио о делу композитора Стевана Мокрањца.
„Ми данас зборимо Вуковим, а певамо Стевановим српским језиком. Један народ – један језик и једна песма, ето нам Златне књиге нашег народног духа у целини и природности. Мокрањац је недвосмислено и непоновљиво оплеменио наш народни мелос и канонски га амагалмирао у свом композицијском делу, али га је ускладио и са духовном компонентом нашег црквеног појања, којем је дао „божанствени“ импулс и облик у виду двеју Литургија и два Опела, као и толиких појединачмих композиција, кондака, тропара и служби.“ – поручио је песник Адам Пуслојић.

Ана Вучетић, помоћница министра културе и информисања указала је на значај фестивала „Мокрањчеви дани“ и најавила подршку републичких институција у очувању традиционалних културних догађаја.

Плакету фестивала „Мокрањчеви дани“ беседнику Адаму Пуслојићу уручио је мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, док је Ани Вучетић, помоћници министра културе плакету  уручио мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани