ДАН ХЕ „ЂЕРДАП 2“ – 12. АПРИЛ

Четвртак, 12. април 2012. у 13 сати
Сала Дома културе Неготин
/ За раднике ХЕ „Ђердап 2“/

HEDj-logoПоводом обележавања Дана ХЕ „Ђердап 2“, организује се

Свечана академија у којој учествују:

-       Хор Цркве Света Тројица

-       „Крајински ђердан“ – женска вокална група

-       КУД „Стеван Мокрањац“ Неготин

Већ трећу годину, 12. априла, ХЕ „Ђердап 2“ обележава Дан фирме организујући у сарадњи са Домом културе „Стеван Мокрањац“, пригодан програм.

Подсећања ради, то је дан када је ова фирма, пре 27 година, 12. априла 1985. године, на агрегату број три, произвела прве киловате електричне енергије, као завршна фаза изграње објекта, која је започета 3. децембра 1977. године.

Од тог 12.априла, пре 27 година,  Хидроелектрана „Ђердап 2“, произвела је, и Електропривреди Србије испоручила 35 милијарде  280 милиона киловатчасова електричне енергије.

Овом податку треба додати и да је ХЕ „Ђердап 2“, са производњом од милијарду и 461 милион и 142 хиљаде киловатчасова електричне енергије, прошле године, била једина хидроелектрана у производном ланцу Електропривреде Србије, која је, не само испунила, већ и за 6 процената, премашила годишњи план производње.

Добри производни резултати у прошлој години, реализовани су, упркос лошим хидролошким условима крајем године, захваљујући изузетно доброј производњи у првом кварталу, када је остварена производња била за 25 процената већа од плана. Подсећања ради, у јануару прошле године, произведено је 155 милиона и 700 хиљада киловатчасова, односно 27 процената више од плана, што је максимална јануарска производња, од почетка рада електране. И фебруарска производња, од 142 милиона и 560 хиљада киловатчасова електричне енергије, или 30 процената више од плана, била је рекордна, док је у марту, са произведених 146 милиона и 146 хиљада киловатчасова, односно 17 процената више од плана, реализована друга по износу производња у марту месецу (већа је била само у марту 2008. године), од почетка рада наше електране.

Допуњујући ове податке, треба напоменути да је, у прошлој години, степен поузданости рада Хидроелектране „Ђердап 2“ износио 99,8 процента. Укупно време рада агрегата на мрежи, односно коефицијенат погонске спремности, у поређењу са теоретским могућим временом, износило је 92,9 одсто, а коефицијенат принудног застоја, био је свега 0,2 процента.

Томе треба додати и успешно извршавање свакодневних обавеза на превођењу бродова кроз нашу бродску преводницу. Од почетка рада, 7. фебруара 1994. године, наша бродске преводница, извршила је  29.068 превођења, са 121.851 пловила, укупне носивости од близу 168,5 милиона тона, који су превезли око 78 милиона и 173 хиљаде тона терета. Мада, због леда, 22 дана у фебруару није вршено превођење бродова, може се рећи да, на годишњем нивоу, број превођења неће бити мањи од уобичајеног годишњег просека.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани