СУТРА ПОЧИЊЕ НЕГОТИНСКО ЛЕТО 2022.

web_peacerun1Дочеком учесника Међународне трке мира, у суботу 2. јула у 13.30 минута, на Градском тргу у Неготину, званично почиње традиционална манифестација Неготинско лето, под покровитељством Општине. Неготин је последња дестинација у Србији у којој ће се задржати тим Трке мира, а у њихову част Дом културе „Стеван Мокрањац“, приредиће културно-уметнички програм уз учешће неготинских извођача и обраћање представника општине Неготин и Међународне трке мира за Србију.

Спортско мировна манифестација Трка мира (Peace-Run), која је у Србији почела 25. јуна, завршава се управо 2. јула 2022. и одржава се у склопу међународног пројекта свих подунавских земаља, пратећи ток Дунава, који је ове године проглашен „Реком мира“. У нашој земљи пројекат су подржали Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Народна Скупштина Републике Србије. У Трци мира учествује око двадесетак интернационалних и домаћих тркача. Дуж трасе учесницима се прикључују и локални спортисти као и грађани који желе да учествују.

Од свог оснивања 1987. године, Трка мира је посетила преко 150 земаља и дотакла срца милиона људи на свим континентима. Peace-Run је непрофитна спортска манифестација и одржава се искључиво са циљем да промовише и подстиче мир, пријатељство и разумевање међу људима, без обзира на њихову расну, верску, политичку или националну припадност. Преносећи бакљу из руке у руку, људи из целог света изражавају своју наду и снове о бољој и светлијој будућности. Бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, а међу њима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници… Да наведемо само неке од њих: Михаил Горбачов, Нелсон Мендела, Мајка Тереза, Леди Дајана, Kраљица Елизабета II, Мухамед Али, Добрица Ћосић, Борислав Јовић и многи други. Трку Мира је 2005. године благословио и Његова Светост господин Патријарх Павле.

NgLeto22_izmenjenДом културе „Стеван Мокрањац“ ће наредни програм у оквиру манифестације Неготинско лето 2022. организовати већ у четвртак 7. јула када ће од 21 сат у градском павиљону наступити Група „Жирадо каваљери“. Неготинска институција културе потписаће потом и организацију концерата групе „Ле Боненс“ планираног за петак 15. јул од 21 сат у центру града и професора Уметничке школе, у четвртак 21. јула од 21 сат у градском павиљону.

За понедељак 25. јул најављујемо вече популарних арија и хорских оперских нумера у извођењу Удружења музичких уметника АртИст „Класика за све“, које ће организатор приредити на платоу испред Дома културе .

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани