КОНЦЕРТ “ ДЕЛА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ“

Концерт “ Дела духовне музике“
Хор Радио-телевизије Србије
Диригент: Бојан Суђић
Hor_RTS_1Концерт духовне музике у цркви Свете Тројице у Неготину је увек посебан доживљај за публику, а када наступа хор Радио-телевизије Србије, и више од тога.
Хор Радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића, одушевио је фестивалску публику 52. Мокрањчевих дана певајући „Опело“, Стевана Христића, први и четврти „Духовни стих“, Марка Тајчевића и на крају „Статију трећу“ и „Тебе Бога хвалим“, Стевана Мокрањца.
Хор Радио-телевизије Србије почео је са радом 1939. године као камерни ансамбл са 18 певача којим је руководио Милан Бајшански, редовно наступајући на јавним концертима и за потребе радијског програма. Током више од од седам деценија постојања он је, уз друге ансамбле Музичке продукције радија, а потом и телевизије, значајан стуб њене музичке делатности. Развија богату и разноврсну концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно негујући српску музичку баштину.

Хор је наступао на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио и успешне турнеје у Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Добитник је најзначајнијих домаћих признања, као и награда на многим светским хорским такмичењима.
Водеће диригентско име у српској музици, маестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС. Ради и као редовни професор и шеф катедре за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду.
Наступајући са различитим ансамблима остварује мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или ређе извођених комплексних остварења из светске историјске баштине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани