52. ФЕСТИВАЛ ,,МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” – 2017

С обзиром на трајност и значај фестивала „Мокрањчеви дани“ његов програмски концепт чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, и давање доприноса афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције. Фестивал ће такође неговати традицију отварања и ка другим областима уметничког изражавања и подстицати традиционалне манифестације везане за ликовну, књижевну и позоришну сцену, што доприноси његовој програмској атрактивности.

  Програмски концепт фестивала би задржао основне стубове: натпевавање, концерт хора победника натпевавања, гостовање (музичког) позоришта (мјузикл, балет и други жанрови), камерни и симфонијски концерт (са обавезним извођењем дела српских композитора), гостовање реномираног хорског ансамбла, као и уметника и ансамбала из иностранства, наступ фолклорних група, класику у 11. У пратећим програмима ликовну, књижевну и научну трибину (посвећену стваралаштву Мокрањца).

  Фестивал посебно води бригу о публици. Она је двострука: у односу према публици града-домаћина и гостима фестивала…

  Мада Фестивал реализује Дом културе Стеван Мокрањац, око њега се обједињују капацитети и програми других неготинских институција културе пре свих Музеја Крајине и Мокрањчеве спомен-куће, али и туристичких субјеката.

  Ове године је планиран нов термин одржавања фестивала. Он ће почети прве суботе по окончању традиционалног Неготинског вашара.

  Натпевавању су посвећена два дана фестивала.  Задата композиција је једно Мокрањчево дело по слободном избору учесника.

                                                                                Селектор 52. „Мокрањчевих дана“

                                                                            Проф. др Соња Маринковић, музиколог

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани