МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ: ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА “НИТИМА ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

web13Мокрању у походе кренули су и овог септембра учесници и гости “Мокрањчевих дана“ али и бројни Неготинци који су у порти Цркве Свете Тројице из 1872. године били у прилици да, пре свега, одају почаст настојањима културно уметничких друштава да сачувају културни идентитет свог краја и богато наслеђе.

Домаћини, KУД „Мокрањац“, здравицом Николе Стојанова зажелели су добродошлицу у Мокрање, родно место породице композитора Стевана Стојановића Мокрањца, које сваког септембра у оквиру „Мокрањчевих дана“ центар очувања и промоције богатог културног наслеђа.

Изворна фолклорна група КУД „Мокрањац“ извела је сплет влашких игара, а Слободан Недељковић је на дромбољи извео надахнуто чувену „Циганчицу“ .
„ Ми сваке  године и на овај начин чувамо традицију, јер је ово место порекла нашег композитора, а прошлост овог села и треба да се памти. Драго нам је што нам је што је и данас пуна порта, што је људима лепо, а на нама је да будемо добри домаћини – каже Станоје Петровић из КУД „Мокрањац“ .

Гости из KУД „Kраљевачка ризница“ из Kраљева донели су са собом игре и песме из различитих региона, додатно обогаћујући доживљај манифестације. Овај ансамбл, који постоји од 2009. године, оставио је снажан утисак на присутне у Мокрању. Извели су игре и песме које потичу из различитих крајева, укључујући јасенички крај, Призрен, Пчињу, игре Срба Kумановског поља, и ефектно завршили свој наступ влашким играма и песмама из Горњег Пореча. Присутни су бурним аплаузима поздравили и Народни оркестар КУД „Краљевачка ризница“ под управом Владимира Милићевића који је извео сплет народних мелодија, као и вокалну солисткињу Марту Марковић, ученицу Одсека за српско традиционално певање.
-Основани смо са циљем да у своје редове окупимо што више младих људи и на тај начин их мало склонимо са улице и да се трудимо, колико можемо у овим временима,  када је култура сведена на минимум сачувамо нашу традицију и културу на најбољи могући начин. Можемо се похвалити да имамо готово 400 активних чланова, сврстаних у осам ансамбала, од најмлађих који имају шест година до рекретивних група од преко 60 година – каже Игор Гудић, директор КУД „Краљевачка ризница“

 Један од централних елемената манифестације „Нити традиције“ је традиционална храна која се послужује у порти мокрањске светиње, укључујући омиљени качамак и сир, кувани кукуруз и мекике, за које и домаћини кажу да додатно обогаћују доживљај посетилаца, али и да чувају  гастрономску баштину овог региона.

Програм „Нити традиције“ започео је у Мокрању  полагањем венаца на спомен обележје – бисту композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Почаст великану одале су делегације општине Неготин,  Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Месне заједнице Мокрање.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани