КЛАСИКА У 11

fb4После два хорска преподнева, данас је на отвореној фестивалској сцени у оквиру програма „Класика у 11“ одржан концерт инструменталне музике. Наступили су Ана и Драган Данесковић, професори гитаре у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ и један од најдаровитијих ученика ове школе Матеја Војводановић.

Ана Данесковић, рођена Мандрино, прво музичко образовање стекла је у Неготину. Дипломирала је на Факултету уметности у Нишу на одсеку за гитару у класи мр Милоша Јањића. Kао студент освајала је прве награде у камерној музици на Фестивалу „Naisus guitar” у Нишу 2008. и 2009. године. Наступала је као солиста и у камерним саставима на многобројним концертима у Београду, Панчеву, Нишу и Неготину.

Драган Данесковић jе такође своје образовање почео у Неготину. Завршио је Вишу музичку школу у Нишу на одсеку за гитару у класи мр Весне Петковић а потом и Факултет музичке уметности у Београду на одсеку за музичку педагогију. По завршетку Више музичке школе започео је рад у МШ „Стеван Мокрањац“ у Неготину и дао значајан допринос развоју гитаристичке педагогије у свом крају отварањем средње школе за овај инструмент. Данесковић је 2011. године наставио студије гитаре у класи др Уроша Дојчиновића на Академији лепих уметности у Београду, где је дипломирао са највишом оценом.

Њих двоје определили су се да у фестивалском програму наступе као дуо гитара. У првом делу програма извели су Дует бр. 17, Баладу и „Романсу“ италијанског компзитора Фердинанда Kарулија, а у другом Шчедрикову Украјинску народну песму, композицију „13 дана у Француској“ Франсиса Лаиа, као и аранжмане за две гитаре познатих композиција попут „Романсе“ непознатог аутора и „На лепом плавом Дунаву“ Јохана Штрауса.

Матеја Војводановић, ученик другог разреда Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“, у Неготину, гитару похађа у класи професорке Ане Данесковић. Добитник је многобројних награда и из гитаре и из солфеђа. Међу најзначајнијим су прве награде на 62. Фестивалу музичких и балетских школа Србије и Републичком такмичењу 2018. године. Запажен наступ и признања освојио је на такмичењу „Naisus guitar“ фестивал у Нишу, као и на Међународном такмичењу у Турн Северину и Доњем Милановцу.

Матеја Војводановић публици фестивала „Мокрањчеви дани“ на отвореној сцени у центру града представио се Лобосовим Прелудијумом бр.1, Тарегином „Успоменом на Алхамбру“ и Папасовом композицијом „Солеарес“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани