НАУЧНА ТРИБИНА ФЕСТИВАЛА

naucna-tribina-4Др Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент на Малој сцени биоскопа “Крајина” одржао је петог фестивалског дана научну трибину на тему “Мокрањчево дело у светлу савремених богослужбених и уметничких елемената музике православног Истока”. По речима др Ђаковића овом темом настојао је да означи место Мокрањчевог црквеног хорског опуса у односу на савремене тенденције унутар богослужбене и концертне црквене музике водећих помесних православних цркава.

-Као и свако дело великог уметника тако је и са стваралаштвом нашег Стевана Мокрањца. Кад то кажем мислим на третман у различитим временима и у садашњем времену и то је тема мог излагања које се односи на два аспекта. Први је онај вечито занимљив, однос између естетског и светог, односно уметнички и богослужбено функционални где је, а нисам први који то тврди, наш Мокрањац успео да достигне ниво савршенства, па је то богослужбено употребљива музика која концертним салама широм света једноставно завређује аплауз и квалитет. Друга подтема мог излагања је оно што називамо литургијским препородом у делу наше цркве и другим помесним црквама, један повратак старијим традицијама, пре свега у богослужбама, у ликовној уметности, архитектури и другим уметностима које прате тај литургијски преображај – истакао је др Богдан Ђаковић за Хронику фестивала Прес центра „Мокрањчеви дани“.

Осим научно истраживачког рада др Ђаковић је интензивно посвећен и унапређењу интеркултурног и међурелигијског дијалога. Сарађује са више европских хорова, редовно учествује на међународним сусретима хришћанске омладине ТАИЗЕ и активно партиципира у раду европске хорске асоцијације Europa Cantat. Уметнички је директор фестивала “Cantat” у Новом Саду. У том граду је 1987. године основао црквено певачко друштво Свети Стефан Дечански, а потом и Хор саборне цркве Свети Георгије који и данас води. Повремено ради са Камерним хором Академије уметности из Новог Сада, а од 2009. године и са фестивалским хором црногорског КоторАрт-а.

-Нама је данас Србима на част да смо имали једног великог композитора попут Рахмањинова, Чајковског, да се осврнем нашој браћи православним Русима, где је Мокрањац, не да не заостаје, него је свакако ту негде међу њима. Мени као црквеном диригенту и концертном извођачу подједнако диван утисак када изводим Мокрањчеву музику и на концерту – преноси нам своје импресије др Богдан Ђаковић.

Прес центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани