„ЦРВЕНКАПА“ – БРАВО ЗА МУЗИКУ И ТАЛЕНАТ

web_2Опера за децу „Црвенкапа“, која је две вечери заредом играна на сцени неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“, одлично је изведена и од срца прихваћена! Хористи, солисти, њихови професори из УШ „Стеван Мокрањац“ и сви они који су пружали подршку  идеји „Црвенкапа“, положили су испит пред око хиљаду и три стотине гледалаца током две извођачке вечери а то је, не само за актуелне, већ и све друге прилике, апсолутно за похвалу и велико браво!

 А, ево ко су ти млади таленти – извођачи, од којих две Црвенкапе, две баке и два ловца , јер се радило у две поставке. Црвенкапу су играле:  Анастасија Крачуновић, IV и Милена Марковић, II разред Средње музичке школе. Вука, Павле Јовановић, III разред СМШ, ловце: Ива Ђорђевић, VI разред ОМШ и Срђана Станковић, III разред СМШ.  У улозо баке прве вечери се представила Анђела Јовановић, IV ,  друге Анастасија Тодоровић, II разред СМШ.  У Хору ловаца били су ученици основне и средње музичке школе. Наступе на клавиру обе вечери имала је Миља Виденовић, проф. клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Музику, текст и режију су припремали професори Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, а за сценографију и костиме заслужно је Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“. Зајечарци су пружили и техничку подршку, а помагао је свим својим капацитетима наш Дом културе „Стеван Мокрањац“. Око 60 учесника, рачунајући солисте, хористе, музичке уметнике – соло певаче и пијанисту, глумицу, музичке теоретичаре, сценографе, костимографе, мајсторе звука и светла, дизајнера рекламног материјала, директоре установа организатора, носиоца ауторских права, неколико координатора и идејног твораца, окупила је опера „Црвенкапа“ композитора Петра Јовановића.Толико је људи од самог зачетка идеје до реализације пројекта месецима радило.

У опери ће ускоро уживати и Зајечарци и то 23. априла.

Утисци поводом изведбе „Црвенкапе“ се и даље размењују на друштвеним мрежама и у непосредним контактима у музичком Неготину, па све то заслужује и простор за одговоре на питања: ко је заправо аутор опере и како је она настала.  Петар Јовановић је оперу за децу ,,Црвенкапа“ писао  осамдесетих година прошлог века. Прва верзија ,,Црвенкапе“ је изашла из штампе 1988.године. Дело је посветио мајци Ђуји која је преминула те године. Опера је имала премијеру у Зајечарском позоришту.

Друго, допуњено и прерађено издање из штампе је изашло 2002.године. Неготинска штампарија је штампала друго издање, а помогли су Дом културе ,,Стеван Мокрањац“ из Неготина, Центар за културу из Кладова и Музичка школа ,,Стеван Мокрањац“ из Неготина. Рецензенти су били Сања Булбић, тадашња директорка Музичке школе у Неготину и Станоје Јовановић, син Петра Јовановића, у то време наставник клавира и корепетитор у истоименој школи.

Петар Јовановић је оперу припремао са ученицима средње музиче школе из Неготина и тих година, опера ,,Црвенкапа“ је изведена у Музичкој школи ,,Стеван Мокрањац“ у Неготину, у Дому културе у Кладову, у Зајечарском позоришту и у предшколкој установи у Зајечару.

После 20 година од смрти Петра Јовановића и 30 година од оснивања Средње музичке школе у Неготину, опера за децу ,,Црвенкапа“ поново је изведена у Неготину, а 23. априла уживаће и Зајечарци, у тамошњем позоришту.

Петар Јовановић (Зајечар, 1945-2003) наставник историје и музички теоретичар, био је посвећен музичкој педагогији али је забележено да је у Музичкој школи у Зајечару, у којој је радио, предавао клавир, трубу и теоријске предмете, а музичку културу у зајечарској медицинској и техничкој школи. У последњој деценији свог живота, професор Јовановић је предавао хармонију, контрапункт, дириговње и хор  у Средњој музичкој школи у Неготину. Поред педагошког рада бавио се и компоновањем и објавио је опере за децу : „Црвенкапа“ , ,,Пчелица Дана“, ,,Дете и срећа“ и  ,,Цар Тројан“.  Објавио је и Методику за наставу хармонике – „Школица хармонике“, затим „Четири  комада за мешовити хор“ и „Литургију Светог Јована Златоустог“ Корнелија Станковића из 1864. године у обради за женски хор. Опус Петра Јовановића је вредан пажње, посебно ако се има на уму да је поживео само 58 година. Испунио их је радом и стварањем.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани