КОНЦЕРТ ХОРА „COLLEGIUM MUSICUM“ У ЗАВРШНИЦИ ФЕСТИВАЛА

4Collegium-musicum-(4)„Траговима из сазвежђа Регула“, програмом посвећеним Даринки Матић Маровић, диригенту, професору емеритусу ФМУ, у извођењу њеног Хора „Collegium musicum“, под управом др ум. Драгане Јовановић, у Неготину су завршени 56. „Мокрањчеви дани“.

Кроз тематске целине: „Траг духа“, „Траг земље и мора“, „Траг срца“, „Траг игре“, „Траг смеха“ и „Траг љубави“, Академски хор „Collegium musicum“ и Драгана Јовановић провели су публику кроз „личну карту“ Даринке Матић Маровић и композиције која је она радо изводила.- Вечерас смо насловили програм „Трагови из сазвежђа Регула“. Заправо, 6. фебруара 2012. године Академски хор „Collegium musicum“ поклонио је праву, правцату звезду својој професорки за рођендан не знајући шта би био прави поклон за такву једну особу и заиста од тог тренутка једна звезда у сазвежђу Регула зове се Даринка Матић Маровић. Ми заиста желимо да верујемо да је она, макар неким својим делом, сада на тој звезди и да ће заувек имати неки контакт са нама– рекла је др ум. Драгана Јовановић.

Хор је и премијерно извео дело „Coda“ Жарка Мирковића, које је овај композитор посветио Даринки Матић Маровић и њеном хору 2020. На програму су била и дела Марка Тајчевића, Мокрањца, Гостушког, Илије Рајковића, Зорана Симјановића и других, а на крају и „Расло дрво“ Драгане Величковић са жељом диригенткиње Драгане Јовановић да хор настави да расте.

-Ја сам изабрала програм који је био лична карта професорке Даринке Матић Маровић и Академског хора „Collegium musicum“, можда у сада неком другачијем читању и у новој енергији, али заиста са надом да ће овај хор после 50 година постојања започети нових 50 година и ко зна још колико. Волела бих да још пуно студенткиња ФМУ, а сад их је прошло пре 500 верујте, учествују у раду овог  изванредног ансамбла – додала је Драгана Јовановић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани