СВЕЧАНОСТ ЗАТВАРАЊА ФЕСТИВАЛА

svecanost-zatvaranja-festivala2Овогодишњи фестивал „Мокрањчеви дани“ био је амбициозно осмишњен, са преко 800 учесника у 34 програма, музичких, али и ликовних и књижевних, и тим пре је веће наше задовољство због изузетно успешне реализације комплетног програма, истакла је у завршној речи др Соња Маринковић, селектор Фестивала.
-Најважније је да смо остали достојни величин е Мокрањчевог имена и то је наше надахнуће. И ове године међу учесницима Фестивала било је светски признатих уметника чиме настављамо традицију једног од најзначајнијих музичких фестивала у Србији. Посебно желим да истакнем радост због учешћа чак четири неготинска хора, што значи да традиција хорског певанња у Неготину живи- поручила је др Соња Маринковић.
Фестивал је званично затворио Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
svecanost-zatvaranja-festivala1- Поносан сам што Неготин препознају по нашем Мокрањцу и што је наш град, музичко срце Србије и место правих вредности. Неготин је протеклих недељу дана био центар вредних и изузетних културних дешавања у Србији. Овогодишња светковина, Мокрањцу у част, је још једном потврдила да један мали град на истоку Србије, уз подршку ВАС, пријатеља и поштовалаца фестивала, оставља траг у историји српске музике и уметности.
Мокрањчево стваралаштво, обиље врхунских хорских и композиција духовне музике, српско и светско музичко благо, ове године је у наш град довело преко осам стотина уметника и љубитеља хорског певања. Смењивали су уметници, програми на овој сцени али и другим местима у Неготину. Мастер класеви, концерти током преподнева, промоције, изложбе, вечерњи програми, уметници светског гласа. Можемо слободно рећи – Фестивал за понос – нагласио је Величковић и захвалио на великој помоћи Министарству културе и информисања Републике Србије, пријатељима и медијским покровитељима фестивала, Програмској комисији, селектору професору доктору Соњи Маринковић, председнику комисије доктору Бранки Радовић, и директору свечаности, Ренати Ђурђевић Станковић.
У наставку свечаности затварања Фестивала, Рената Станковић-Ђурђевић, в.д. директор Дома културе уручила је плакете Мокрањчевих дана пријатељима фестивала. Плакете су додељене представницима ХЕ Ђердап 2, Дунав осигурања, УниКредит банке, Радио Београду и РТС-у. Плакете ће накнадно бити уручене Телекому Србије и Фондацији Хемофарм.
Свечаност затварања 52. Мокрањчевих дана завршена је уручивањем Почасница „Мокрањчевих дана“ бројним спонзорима и медијским партнерима Фестивала.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани