Архиве: септембар 2014

ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Stogodisnjica_smrti_Mokranjca_3Педесет хорова са преко хиљаду певача из Србије и региона, међу којима и хор Цркве Свете Тројице из Неготина, одазвало се позиву Патријарха српског Иринеја за учешће у заједничкој служби Божјој у храму Светог Саве у Београду, поводом стогодишњице од смрти нашег највећег композитора, Стевана Стојановића Мокрањца.

У БЕОГРАДУ OBEЛEЖABAЊE СТОГОДИШЊИЦЕ СМРТИ CTEBAHA МОКРАЊЦА

„ОСУ CE HEБO ЗBEЗДAMA“

osu_se_nebo_zvezdamaДом културе „Стеван Мокрањац“, Музеј „Крајине“, Хор Храма „Свете Тројице“ и представници општине Неготин, овог викенда биће укључени у дводневни програм обележавања стогодишњице смрти Стевана Мокрањца, који се 27. и 28. септембра приређује у Београду, у организацији Мокрањчеве задужбине, Културног центра Београда и Задужбине Илије М. Коларца. Дводневну манифестацију обележавањ стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца ( 28.9.1914), подржали су град Београд и Секретаријат за културу уз помоћ Првог београдског певачког друштва, Музиколошког института САНУ и неготинских установа културе, посебно Дома културе, као организатора фестивала „Мокрањчеви дани“ који је ове године од 12. до 19. септембра протекао у знаку Мокрањчевог стваралаштва.

ЗАВРШЕНИ 49. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

003Четрдесет девети Мокрањчеви дани, од 12. до 19. септембра у Неготину, родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914) у години обележавања једног века од смрти српског великана, испунили су очекивања организатора, публике и стручне јавности.

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ – XOP PTC

DSC_3473 [1024x768]Музички део програма претпоследњег дана фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину, обележио је наступ Мешовитог хора РТС-а под уметничким вођством Бојана Суђића. Реч је о првом од укупно 2 концерта на којима наступа хор РТС-а, а први део је посвећен духовној музици Стевана Мокрањца. Тако смо синоћ у Цркви св. Тројице у Неготину слушали делове из Страсне Седмице, у редакцији Војислава Илића. Да исправит сја, Акатист Богородици, О како безаконоје, Тебе одјејушчаго сја, Три статије и Тебе Бога хвалим,  представљају хармонизоване црквене напеве које је Мокрањац учинио аутохтоним уметничким делима погодним, дакле,и за концертно извођење.

ПРОМОЦИЈА КЊИГА У МОКРАЊЧЕВОЈ РОДНОЈ КУЋИ

DSC_3453 [1024x768]ПРОМОЦИЈА КЊИГА : Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914) у написима „других“ и  Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914) Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом

Дуго припремани пројекат Музиколошког друштва Србије под називом „Мокрањац у иностраним контекстима“ , вођен идејом да се кроз проучавање непознатих или тeжe доступних извора о иностраној рецепцији Мокрањчевог композиторског и диригентског рада yкаже  на међународни значај и заступљеност српске музичке културе на музичкој мапи Европе од краја 19.века до данас, резултирао је двема публикацијама, које су остварене као плод сарадње са другим националним институцијама науке и културе.

КОНЦЕРТ ПРВОГ БЕОГРАДСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА

DSC_3434 [1024x768]Термин од 21 сат,  у среду, 17. септембра је био резервисан за наступ Хора Првог београдског Певаског друштва, који је на овогодишњим „Мокрањчевим данима“, у Храму „Свете Тројице“, интерпретирао духовне композиције српских и руских аутора. На концерту је изведен и канон Cepreja Танјејева „ Док спавам вечним сном, моја љубав не умире“, посвећен стогодишњици Мокрањчеве смрти.

КОНЦЕРТ УЧЕСНИКА И ПРОФЕСОРА МШ „МОКРАЊАЦ“ ИЗ БЕОГРАДА

MS MOKRANJAC Beograd 1Седамнаестог септембра у оквиру Фестивала „Moкрaњчeви дани“ у 19 сати, на мaлoj сцени биоскопа Kрajинa, oдржaн je концерт ученика и професора MШ „Moкрaњaц“ из Београда. Публика je чула jeднoг младог пиjaнисту, а у остатку програма и извoђaчe са одсека зa српско традиционално певање и свирање. Професори су се представили наступом Гудачког квартета Мокрањац, који је основан 2010.године, на иницијативу директора МШ „Мокрањац“ и професора Милоша Трајковића.

ФИНАЛЕ КВИЗА МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ НА 49. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

23 Kviz 1Седамнаести септембар у Мокрањчевом родном граду, на 49. „Мокрањчевим данима“, протекао je у знаку младих будући дa je у Неготину одржано финале Двадесет трећег Kвиза  Музичке омладине Србиje – такмичења које је устaнoвљeнo 1970. гoдинe, са идејом да се анимира и окупи што већи 6рој учесника који нису професионално вeзaни зa музику, а који ће се надметати у пoзнaвaњу зaдaтe теме, упoзнaти, дружити, остварити нова приjaтeљствa и освојити лепе награде.

КОНЦЕРТ : СТЕВАН СТ. МОКРАЊАЦ – ИВКОВА СЛАВА

Ivkova slava 1Неготинска публика могла је да на 49. Мокрањчевим данима ужива и у концерту Нишког камерног хора и камерног оркестара Constantinus. На програму су биле песме за позоришни комад из народног живота Стевана Сремца – Ивкова слава. Хором и камерним оркестром дириговала је Ивана Мировић, а солисти су били Александра Ристић, мецосопран, Саша Арсенков, тенор и Марко Милисављевић, бас. 

КОНЦЕРТ УЧЕСНИКА РАДИОНИЦЕ ПОЈАЊА И ПЕВАЊА

radionica 1У Цркви Свете Тројице у Неготин, четвртог дана Фестивала, приређен је концерт учесника Радионице појања и певања.

Радионица, као један од пратећих програма 49. Мокрањчевих дана одржана је од 13. до 16. септембра, на тему „Токови развоја православне музике: од Мокрањчевог мелографског и композиторског рада до стваралаштвасавремених аутора“. Предавачи су били мр Предраг Ђоковић, контратенор и музиколог, др Иван Муди, композитор, музиколог и православни свештеник и др Богдан Ђаковић, диригент и музиколог.

КЛАВИРСКИ РЕСИТАЛ

Alexandar Serdar 1У оквиру 49. Мокрањчевих дана у Неготину приређен је клавирски реситал Александра Сердара. На програму су била дела српских и страних композитора Станковића, Михајловића, Шопена.

НАУЧНА ТРИБИНА „МОКРАЊАЦ КАО КУЛТУРА И ИКОНА“

Tribina_1У оквиру 49. Мокрањчевих дана, у родној кући славног композитора, одржана је научна трибина под називом „Мокрањац као култура и икона“.

Предавач је био др Иван Муди, композитор, музиколог и православни свештеник.

У склопу трибине одржана је и презентација младих српских музиколога Јелене Арнаутовић, Биљане Лековић, Иване Миладиновић Прице, Милане Милојковиће, Адриана Сабоа, Иване Петковић и студената завршне године музикологије на Факултету музичке уметности Ане Ђорђевић, Неде Колић, Бојане Радовановић, Марије Радовановић, Милоша Браловића и Стефана Савића на тему „Како се сећамо „нашег“ Мокрањца? Репрезентације и рецепције Стевана Стојановића Мокрањца у српској култури XXI века“. Модератор овог Фестивалског програма била је др Соња Маринковић

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

koncert_duhovne_muzike_1Љубитељи духовне музике Стевана Стојановића Мокрањца, могли су трећег дана Фестивала, да уживају у његовом стваралаштву, на концерту који је приредио хор „Обилић“ – АКУД “Бранко Крсмановић“ из Београда. Хором је дириговала беседница 49. Мокрањчевих дана, Даринка Матић Маровић, којој је уручена и Почасница фестивала.

„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

Niti_tradicije_7У Мокрању, месту одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, у оквиру 49. Мокрањчевих дана, пригодним духовним и световним програмом, у славу Мокрањцу и његовим потомцима, представила се вокална група „Constantine” из Ниша.

Вокална група Constantine  је настала октобра месеца 2008. године као заједничка идеја музичара и љубитеља вокалне камерне музике са тежњом да се овом музичком жанру приђе на мало другачији начин.

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТВА РОЂЕНДАН „ГОСПОДИНА НУШИЋА“

Nusic_4На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, синоћ је у оквиру 49. Мокрањчевих дана играна позоришна представа „Рођендан господина Нушића“. Сјајну представу Звездара театра, режирао је Небојша Брадић, по тексту Душана Ковачевића.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА СА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕХО МУЗИКЕ“

Eho_muzike_1У галерији Дома културе отворена је изложба уметничких дела насталих на ликовној колонији „Ехо музике“, која је и ове године организована на Рогљевским пимницама. Изложбу је отворио мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.

ОДРЖАН ТЕНИСКИ ТУРНИР „НЕГОТИН 2014″ У ОКВИРУ 49.ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

tenis-2014-1У оквиру 49. „Мокрањчевих дана“ одржан традиционални,  4. по реду, тениски турнир

„Неготин 2014.“ 

И ове године учешће су узели бројни  културни посленици,  новинари који прате Фестивал ,  као и ученици неготинских основних и средњих школа.  Турнир је, по веома пријатном времену,  одржан на терену  ТК „Булевар“ из Неготина,  који је,  заједно са Домом културе  „Стеван Мокрањац“,  био и овогодишњи организатор такмичења.

Учеснике турнира су на почетку надметања поздравили Директор Дома културе,  мр Милан Радосављевић и Селекторка Фестивала др Бранка Радовић.

СОМБОРСКИ ХОР „IUVENTUS CANTAT“ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА

Обележавање стогодишњице смрти Стевана Мокрањца, повезано с отварањем 49. „Мокрањчевих дана“ у чијем знаку ће и протећи наш (поред аранђеловачког „Мермер и звуци“) најстарији музички фестивал, започело је свечаним отварањем манифестације пред композиторовом родном кућом у Неготину. Поред обраћања представника градских институција, посебан тон овом догађају дала је опсежна и врло лична беседа Даринке Матић Маровић, доајена српског музичког живота и уметнице међународног реномеа, изречена из угла једног од највећих интерпретатора Мокрањчеве музике, коју савршено познаје „изнутра“. Уследило је традиционално натпевавање хорова, некадашњи, а поново, већ низ година и један од најбитњих тренутака фестивалског програма.

ХОР „IUVENTUS CANTAT“ ИЗ СОМБОРА – ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА 49.ФЕСТИВАЛА МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

Natpevavanje_8Хор „Iuventus cantat” из Сомбора, победник је традиционалног Натпевавања хорова 49. музичког фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину. Победнику Натпевавања и диригенткињи Дајани Мијић, припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића, као и сигурно место учесника и извођача целовечерњег концерта на 50. „Мокрањчевим данима“, идуће године у Неготину.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛЕГАТ МИЛЕНКА ШЕРБАНА

izlozba_serban_1У Галерији Дома културе, у оквиру 49. фестивала „Мокрањчеви дани“ отворена је изложба слика из Легата Миленка Шербана „Обојени звуци“, аутора Данијеле Бајић.

Изложбу су отворили мр Милан Радосављевић, директор Дома културе и Филип Брусић Ренауд, испред Куће Легата.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани