РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

ДРУГИ СУСРЕТ
7. мај 2014. у 20 сати

plakat-Drugi-susretДан домаћег филма одржаће се 07. маја у неготинском биоскопу са почетком у 20 сати, а филм који ће бити приказан је «Други сусрет» Жељка Мирковића.  Гост неготинске публике ће бити Золтан Дани – бивши припадник ВЈ, и актер овог догађаја. Филм траје 95 минута.

Филм «Други сусрет» говори о  догађају иза којег стоје два главна актера: пилот америчке војске и авиона Дале Зелко и ракеташ који је командовао јединицом која га је оборила – Золтан Дани. У двема зараћеним армијама, радећи свој посао, ниједан од њих двојице није ни знао да је амерички пилот југословенског порекла, а југословенски ракеташ мађарског. После 12 година од овог догађаја двојица јунака решила су да се виде и упознају, те Дале Зелко долази у Србију да упозна Золтана Данија и обиђе место на коме је његов авион пао пре 12 година. Филм прати поновни сусрет бившег америчког пилота и бившег југословенског ракеташа. 

Жељко Мирковић рођен је 1972. године, а дипломирао је ТВ режију на Академији уметности у Београду 1999. године и постдипломске студије завршио је на ЕТМА (European Television Management Academy) у  Стразбуру, Француска. Награђивани је редитељ и продуцент , власник продуцентске куће „Оптимистик филм“. Његови филмови су приказани на више од 200 међународних филмских фестивала и емитовани на телевизијама у Европи, САД и Азији.

Дан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Дан домаћег филма одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани