ТЕНИСКИ ТУРНИР И ДОГОДИНЕ У НЕГОТИНУ

фестивалски турнир у тенису

У Неготину је у оквиру фестивала „Мокрањчеви дани“ одржан турнир у тенису, у коме су учешће узели новинари и гости. Први меч у дублу одиграо је виолиниста Стефан Миленковић, овогодишњи беседник, који је одржао и атрактивни вечерњи концерт.

По узору на светске музичке фестивале, који поред занимљивог програма теже да анимирају целокупну јавност и другим садржајима у циљу афирмисања музичких догађаја, и на овогодишњим „Мокрањчевим данима“ организован је турнир у тенису, који је окупио представнике „седме силе“ и уметнике који су као гости били присутни у Неготину. Турнир се одвијао и у време када је Новак Ђоковић играо на престижном American Open-у, тако да је фестивалски турнир био и својеврсна подршка нашем тенисеру.

Турниру се одазвало двадесетак „тенисера“, чија је заједничка карактеристика углавном била чињеница да, такорећи, никада у руци нису држали тениски рекет, а нарочито нису играли меч. Наоружани жељом за дружењем, шалом и играњем, обучени у најспортскију варијанту коју су имали у коферу, играчи су се поделили у парове за дубл и започели меч.

Први су рекете укрстили дублови које су чинили виолиниста Стефан Миленковић и Александра Паладин (Радио Београд 1) и Сузана Михајловић Јовановић (Новости) и Живојин Драгишић (Прес). Стефан, са повређеном ногом, на дан концерта, радо се одазвао турниру, који је игран по правилима која су на лицу места осмишљена: терен је скраћен на пола, у сервису је важно само да се пребаци преко мреже, играчи у дублу се не смењују, већ је циљ да се лоптица по сваку цену пребаци у супарнички део терена… У овом мечу победио је „двојац“ Сузана Михајловић Јовановић и Живојин Драгишић, који је, касније на терену изгубио од дубла који су чинили мр Милан Радосављевић (директор Дома културе „Стеван Мокрањац“) и Александра Паладин.

Потом су се на терену смењивали тимови које су чинили Смиљка Јурасовић (Блиц), Душан Петровић (директор Туристичке оргаизације Општине Неготин), Горица Пилиповић (Радио Београд 2), Страхиња Ћирић (Дом културе „Стеван Мокрањац“), Ивана М. Ђорђевић, Ивана Тодоровић (Новости) , Зоран Симјановић (композитор).

На терену су се смењивали играчи, али и стилови игре. Од правог тениса, до нових потеза који су више наликовали бадминтон. Играчи су се смејали, нервирали, падали, пребацивали лоптице у суседна дворишта, грлили, честитали, а појавила се и идеја да такмичарке на крају меча размене мајице, што није прихваћено, али је изазвало буру одушевљења од присутне публике, коју су чинили Гордана Крајачић (музиколог и музички писац), др Соња Маринковић (музиколог), Чедомир Васић (Телевизија Бор) и играчи који тренутно нису на терену.

Финални меч играли су Милан Радосављевић и Апександра Паладин против Душана Петровића и Иване Тодоровић, који су и освојили прво место. Треће место припало је Зорану Симјановићу и Горици Пилиповић. Сви играчи су добили награде и задовољни напустили терен, препуштајући се другим лепотама Неготина и фестивала: седењу у дворишту Мокрањчеве родне куће, уз кафу, грожђе и бадеме и одличним концертима.

Победничку награду доделио је председник СО Неготин мр Милан Уруковић.

А турнир? Турнир ће дефинитивно постати традиција, уз предлог да се следеће године уведу и нови спортови, попут бадминтона, на пример.

мр Апександра Паладин, музиколог
ПР фестивала „Мокрањчеви дани“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани