ДИКСИЛЕНД ЗА МОКРАЊЦА

diksi-1Концертна дворана неготинског Дома културе, један од простора на којима се одвијају 51. „Мокрањчеви дани“, пуних сто минута била је претворена у палубу надалеко чувених речних пароброда са популарним великим погонским точковима са стране. Требало је само замислити, а Београдски диксиленд оркестар (The Belgrade Dixieland Orchestra) и плесни ансамбл The Dixie Dance Show су читаву причу учинили магичном. Карневал Мисисипи (Carneval Mississippi) је образовно – уметнички спектакл, у извођењу осмочланог Београдског диксиленд оркестра и представља имагинарно крстарење паробродом, на коме се, као у стара добра времена, уз лепу, данас заборављену, ведру и оптимистичну атмосферу, изводе пробране, најстарије, најкомерцијалније и најпопуларније композиције са самог почетка 20. века, у то доба писане као музика за плес. Све оне су пажљиво повезане образовним и атрактивним текстуалним везивним ткивом, које се односи на историјске, етномузиколошке и музиколошке податке, занимљивости и појединости из ере настанка савремене популарне музике. Спектакл Carneval Mississippi је конципиран тако да, осим чланова оркестра укључује и 12-очлани плесни ансамбл The Dixie Dance Show из Београда, чији плесачи, у изузетно лепим костимима ове епохе, играју најатрактивније окретне плесове са почетка 20. века као што су charleston, cake walk, black bottom, foxtrot, quick step и slow fox. Либрето ове музичке представе нуди веома ретке едукативне податке о историјату џеза, а публика је у прилици да сазна који су дотадашњи музички стилови утицали на настанак џеза (blues, ragtime, gospel, marching music, work songs), како је класична музика утицала на настанак овог музичког правца и који су историјски фактори подстакли његов настанак; како звучи прва икада снимљена композиција са звуком џеза, који су инструменти коришћени на почетку нове музичке ере и који су светски музичари главни представници џез уметности.

„У време док је Мокрањац овде стварао, на другом континенту настајао је један музички правац који ми вечерас свирамо овде. Тај џез настао је поред једне велике реке, Мисисипи, чијим замишљеним паробродом вечерас пловимо“ – рекао је Владимир Рацковић, уметнички руководилац Оркестра, бенџоиста, вокални солиста, аранжер и музички продуцент Оркестра.

Осмочлани Београдски диксиленд оркестар (The Belgrade Dixieland Orchestra), основан 2001. године и једини је оркестар на Балкану који се континуирано бави уметничким извођењем музичког правца Dixieland Jazz и као такав већ пуних 15 година представља јединствено уметничко благо наше земље. Једини је џез састав у земљи чији концертни програм има наглашено образовну функцију.

Фестивалска публика у Неготину овацијама је испратила концерт Диксиленда, а посебно упечатљив доживљај оставио је глас врсне џез певачице Александре Бијелић. Са наглашеном емоцијом поздрављено је и учешће контрабасисте Ивана Максимовића, чији је отац композитор Душан Максимовић – Думакс, био један од оних људи који су се сматрали душом фестивала „Мокрањчеви дани“. На бис и предлог публике да одсвира нешто из домаћег репертоара, Београдски диксиленд оркестар извео је композицију са свог албума „Национално благо“ на којем су у новом светлу презентовали староградску и изворну музику. Овај концерт за који је владало појачано интересовање фестивалске публике омогућила је Делeгација Европске уније.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани