Конференција за новинаре поводом Мокрањчевих дана

09.09.2010, Неготин

DSCN0880У сусрет 45. Мокрањчевим данима, јуче је у комплексу родне куће славног српског композитора одржана конференција за новинаре на којој су говорили др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин и Миломирка Јововић в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“.

 У свом обраћању медијима председник др Влајко Ђорђевић истакао је да је поносан на програм и организацију фестивала, за који је општина Неготин из свог буџета ове године издвојила пет милиона динара, од тога три милиона  за санацију крова Дома културе, где ће се одвијати програмски садржаји и два милиона за сам програм. Он се такође захвалио и Министарству културе које је потписивањем протокола о суфинансирању фестивала од 2010. до 2012. године препознало значај Мокрањчевих дана, не само yа Неготин већ и за Србију и Европу. Председник општине Неготин позвао је грађане Србије да у време трајање фестивала посете наш град, не само због фестивала већ и због других , бројних туристичких потенцијала које општина Неготин поседује.

DSCN0882Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе подсетила је да је протоколом о суфинансирању Министарство културе ове године за фестивал издвојило два милиона динара, а да је самим потоколом направљен корак ка стабилнијем финансирању фестивала. Она се на јучерашњој конференцији захвалила и Министарству културе и Општини Неготин, као генерални покровитељима фестивала али и другим спонзорима и донаторима који су и ове године у значајној мери помогли одржавање фестивала.  Што се програмског дела тиче, директорка Дома културе је истакла да је за грађане свакако најначајнији програм мјузикл „Коса“ или гостовање ансамбла Глинка, али је за њу лично и за сам град сигурно најзначајнији програм „Звуци Мокрањчевих следбеника“ који ће бити изведен у оквиру предфестивалске вечери на малој сцени Биоскопа „ Крајина“. Мали албум ‘Мокрањчеви следбеници’, плод је вишегодишње активности неготинског Дома културе на окупљању младих музичких талената пореклом из Неготина, који су своје образовање започели у граду Мокрањца, а наставили га широм земље и света, где су остварили и запажене уметничке каријере. Објављивање ове публикације, доноси прво штампано представљање 47 неготинских музичких талената и историјски је тренутак за даља музичка окупљања и трајну везу Мокрањчевих следбеника са Неготином.

Председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић истакао је да је Дом културе поставио добре темеље да фестивал добије место које заслужује и у наредним годинама. Он је напоменуо да ће руководство општине учинити све што је у њиховој моћи да фестивал настави да се развија. Жеља свих је да се до педесетог фестивала сними филм о лику и делу Стевана Стојановића Мокрањца, а први корак ка томе је потписивање уговора о сарадњи са Центром за културу из Ниша. Један од пројеката је и расписивање конкурса за компоновање дела инспирисаног Мокрањцем и балета на музику великог српског композитора.

У време трајања фестивала у комплексу родне куће Стевана Стојановића Мокрањца, свакодневно ће радити Пресс центар где ће новинари моћи да добију све информације везане за неготинске музичке свечаности.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани