Хуманитарни концерт „Срце за Вању“

12. фебруар 2010 – Дом културе

Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, раширених руку прихватио је и помогао реализацију хуманитарног концерта „Срце за Вању“, коју је у Дому културе 12. фебруара 2010. године, иницирао и организовао ученички парламент Пољопривредне школе „Рајко Боснић“.

Приход са овог концерта намењен је Вањи Пилиповић из Сонте, ученици Средње економске школе у Сомбору, чије срце тренутно ради са 10 одсто снаге, а која је 10.фебруара отпутовала за Беч на преглед и трансплатацију срца. За ове намене било је неопходно прикупити 100.000 евра, које Вањини родитељи нису имали, а Републички завод за здравствено осигурање одбио је да плати операцију. Вањи су организовањем хуманитарних акција помогли вршњаци из разреда и добри људи из Србије и дијаспоре, којима су се прикључили и Неготинци.

У програму су учествовали и ученици неготинских основних школа: „Бранко Радичевић“, „Вера Радосављевић“, „Вук Караџић“, ОШ „Павле Илић Вељко“ из Прахова као и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Неготинске гимназије.
Добри људи помажу и то је доказ како и за малог човека има спаса. Људи, упркос кризи, имају саосећање и вољу да помогну онима који су у невољи. Хуманост је и овога пута победила и помогла Вањи Пилиповић, ученици сомборске Средње економске школе у остварењу њеног највећег сна, а то је да живи срећна, весела и задовољна, да заврши школу, да излази са другарицама, шета и живи нормалним животом и да заборави на све оне ружне ствари, болове које је имала због срчаних проблема и остале животне потешкоће.

На крају програма, у име ученичког парламента Пољопривредне школе, публици се обратио Никола Петраћковић, организатор концерта, који је бираним речима, говорио о личним мотивима за прикључење овој хуманитарној акцији:
„Када нам је у школу стигао допис са информацијом да је наша вршњакиња Вања Пилиповић тешко оболела и да јој је потребна хитна трансплатација срца, решио сам да узмем ствар у своје руке и потрудим се да колико толико помогнем Вањи управо организовањем овог хуманитарног концерта. То сам урадио из само једног разлога. Наиме, мени веома драгој особи, мојој сестри, потребна је трансплатација бубрега. Зато знам како је Вањи и ја осећам њену бол. Драго ми је да сте одазвали овом концерту, а као организатор велику захвалност дугујем Миломирки Јововић, в.д. директору Дома културе „Стеван Мокрањац“. Важно је напоменути да се изнајмљивање ове сале наплаћује, а Дом културе је, чувши за шта нам је потребна, бесплатно уступио салу, разглас, опрему и све што нам је било неопходно за организовање концерта оваквог типа. Зато молим један велики аплауз за Дом културе.“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани