ВЕЧЕРЊА СЕРЕНАДА “NACH BACH”

web_NachBach+1У дворишту Мокрањчеве родне куће,  склопу, ове године обновљених „Вечерњих серенада“, наш најистакнутији виолиста, Саша Мирковић,  извео је врло атрактиван програм под именом „Nach Bach“ – са композицијама српских аутора које су инспирисане Баховим чело свитама и управо посвећене Мирковићу, уметнику несвакидашње енергије и снаге израза. Програм је привукао пажњу бројне публике у готово нестварној атмосфери под ведрим небом у аутентичном амбијенту родне куће славног композитора.

Овај врсни уметник, по други пут (након изванредног наступа са ансамблом „Метаморфозис“) је одушевио  публику „Мокрањчевих дана“ својим јединственим извођењем дела компоозитора Драгане Јовановић, Драшка Аџића, Александре Вребалов и Зорана Ерића.

Саша Мирковић (Чачак, 1980), оснивач и уметнички руководилац ансамбла „Метаморфозис“ и наставник у звању ванредног професора на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу je по мишљењу критичара “најбољи српски виолиста” и “харизматични уметник препун ентузијазма”. Aктиван је као солиста и као камерни музичар, са посебним афинитетом за савремену музику. Одржао је бројне реситале и камерне концерте. Учествовао је на свим важним манифестацијама у Србији  (БЕМУС, Трибина композитора…) као и на концертним турнејама у инсотранству.

Осим са својим ансамблом Метаморфозис, као солиста је наступао са Словачким камерним оркестром Богдан Вархал, ансамблом Арте, БКО Љубица Мaрић, БГО Душан Сковран, КО Шлезингер, СО Станислав Бинички, Омладинским СО југоисточне Европе, Камерним оркестром Универзитета уметности у Крагујевцу и регионаланим ансамблом  No Borders Orchestra.

Изводи разноврстан и специфичан програм – од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео технологијом.

Основно и средње музичко образовање стекао је у Школи за музичке таленте у Ћуприји, након чега је завршио основне и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду. Током школовања професори су му били угледни педагози – Петар Ивановић, Панта Величковић, Ђерђ Зазровић, Томислав Милошевић и Дејан Млађеновић. Усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета „New Helsinki“ и „Медичи“. Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Добитник је великог броја првих и специјалних награда, као и признања за извођење савремене музике.

У јануару 2017. године је проглашен за добитника Награде Музика класика у категорији Мушки солиста 2016. године, док је у септембру изабран за добитника Награде за извођење, презентовање  и промоцију српске музике Алекандар Павловић коју додељује Удружење композитора Србије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани