ИЗЛОЖБА УЧЕНИКА ЛИКОВНЕ ШКОЛЕ

25.август 2011, Неготин

IMG_8305У среду 24.08.2011.г. са почетком у 20 сати отворена је изложба радова ученика ликовне школе Дома културе “Стеван Мокрањац”. Изложбу је отворила мр Драгана Јаћимовић, ментор у ликовној школи.

“Давно је примећено да је град Неготин са својом околином добро поднебље за разне врсте уметности и да као такав важи за својеврсни расадник младих талената. Одавно за овај град није чудно да се из њега отисне у свет какав добар музичар, ликовни уметник или књижевник. За тако нешто имамо да захвалимо, пре свега традицији и култивисаној публици, али и образовању. Пред нама је овог пута Ликовна школа Дома културе „Стеван Мокрањац“, коју води Драгана Јаћимовић, магистар сликарства, и сама некад ђак једне такве школе у Неготину. Сликарка са међународном каријером, једна од ретких која се вратила свом родном граду где своја знања несебично преноси младим талентима.

Пред нама су радови ученика од 8 до 18 година, различити по узрасту, стилу и техници. Оно што карактерише ову школу је својеврсна слобода и индивидуални приступ сваком ученику. Нема строгог програма, већ се сваком ђаку посвећује пажња у оном делу где је то потребно, не би ли се што пре стигло до жељеног циља. За присталице класичних ликовних школа скоро шокантио делује призор где дете од 10 година слика уљаним бојама на платну, али ово и није класична школа, оне су у другим градовима и за њих има времена. Рекло би се да је основни циљ ове школе развијање пре свега љубави према ликовној уметности и поступно увођење у магични свет облика и боја. Професорка Јаћимовић зна да без талента нема уметности, али и без великог рада и љубави. Онда када за то дође време прелази се у другу фазу која подразумева индивидуални и строго контролисани рад са сваким учеником који има амбиције да упише ликовну академију или какву другу сличну школу.

Рекло би се да за сада ова Ликовна школа испуњава своју сврху врло успешно. Број полазника је у перманентном успону, атмосфера у школи је добра и увек се тражи „још пола сата времена“. Морамо још напоменути да велики удео у свему има покровитељ школе Дом културе „Стеван Мокрањац“ који успешно форсира идеју да су уметници неготински бренд.

Пожелимо им успех свима а пре свега младим, талентованим ученицима на уласку у чаролију која ће осмислити и оплеменити. како њихове, тако и туђе животе.“

Милоје Демир-Неготински

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани