КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У МЕЂУНАРОДНОМ ПРЕС ЦЕНТРУ

01.септембар 2011, Неготин

Mkuca_1У понедељак 5. септембра 2011. године, у просторијама Међународног прес центра у Београду (Кнез Михајлова 6), у 12 часова,  биће одржана прес конференција поводом предстојећег фестивала „Мокрањчеви дани“, који ће свечано бити отворен у Неготину 9. септембра. Новинарима ће бити представљен овогодишњи програм Фестивала.

На конференцији ће говорити: др Бранка Радовић, селектор Фестивала, Даринка Матић-Маровић, председник Програмске комисије, др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин,  мр Милан Радосављевић, директор Дома културе «Стеван Мокрањац» Неготин и предствник Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије.

05.септембар 2011, Београд

Mokranjcevi-dani1-sБЕОГРАД – Манифестација „Мокрањчеви дани” по 46. пут биће одржана у част великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, од 9. до 15. септембра у његовом родном Неготину, уз учешће једанаест хорова, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Председник програмске комисије, диригент Даринка Матић Маровић рекла је да су сви учесници фестивала изабрани због свог квалитета, а манифестација ће и ове године пружити прилику још увек неафирмисаним хоровима и младим уметницима да се представе.

Она је навела да ће у традиционалном натпевавању учествовати пет хорова: Хор Орфеј из Словеније, Хор Моис Хасон (Македонија), Камерни хор Салутарис (Белорусија) и српски хорови – „Преподобни Роман Слаткопојац” из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша.

Ту су и два неготинска хора који ће уједно отворити фестивал – Хор Храма Свете Тројице и Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац”.

Овогодишња обавезна композиција је „Њест свјат” из Мокрањчевог опела, а о најбољем хору одлучиваће жири, који чине: селектор фестивала, музиколог Бранка Радовић и диригенти Милован Панчић и Немања Савић.

Манифестацију ће отворити министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, а пре тога ће истакнути виолиниста Стефан Миленковић одржати пригодну беседу. Он ће на инсистирање становника Неготина сутрадан одржати концерт у пратњи пијанисткиње Истре Печвари.

Публици ће се у наредним данима представити Хор АКУД „Иво Лола Рибар” – победник прошлогодишњег натпевавања, Академски хор Обилић, Српски византијски хор Мојсије Петровић и Хор Радио-телевизије Србије који ће под диригентском управом Младена Јагушта извести Мокрањчеве „Руковети”.

Најављен је и концерт Гудача св. Ђорђа, комична опера „Мандрагола” композитора Ивана Јевтића, концерт „Млади лауреати Листу” који ће бити приређен у сарадњи са Југоконцертом, док ће наступ триа „Анима” из Ниша бити посвећен једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу.

По 12. пут Ликовна колонија Дома културе Неготин окупиће уметнике који стварају инспирисани музиком, а своја дела представиће у оквиру изложбе „Ехо музика”.

Биће изложен и део колекције Музеја Цептер, представљена књига „Музички записи” Гордане Крајачић, док ће музиколог и доцент на Факултету музичке уметности у Београду Тијана Поповић Млађеновић одржати предавање на тему „Рецепција стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца у контексту савремене писане речи о музици”.

„Мокрањчеве дане” затвориће Национални ансамбл „Коло” са народним играма са Косова и Метохије.

У сусрет манифестацији, за коју је општина Неготин ове године издвојила два милиона динара, сутра ће у свечаној сали Скупштине града Београда наступити хор Првог београдског певачког друштва под управом Светлане Вилић, док ће 8. септембра на неготинском Градском тргу концерт одржати Сања Илић и „Балканика”.
style=“text-align: justify;“>Танјуг

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани