ОБЕЛЕЖЕН 9. ЈАНУАР, ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

09januar2021_002У организацији Дома културе Стеван Мокрањац, у Неготину је данас обележен Дан рођења српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца и слава Свети Стефан. И овог 9. јануара, на трећи дан Божића, Неготинци су одали почаст свом славном суграђанину, који је својим музичким делом задужио српску културу.

Програм је почео у 11 сати, у комплексу родне куће Стевана Мокрањца. Цвеће на споменик који је у овом културном средишту Неготина откривен 1980. године, а дело је чувеног вајара Небојше Митрића, положили су: Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Богдан Гугић,  његов заменик, Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе Стеван Мокрањац, Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине и Светлана Кравченко, диригент Хора Храма Свете Тројице.

Обележавајући 9. јануар, Дан рођења Стевана Мокрањца, представници установа и удружења која носе име познатог композитора, цвеће су положили и на његову спомен бисту у Градском парку. Мокрањцу су се поклонили: Ксенија Гоцић, представник Уметничке школе Стеван Мокрањац, Анђелка Баланесковић, директор ОШ Стеван Мокрањац у Кобишници, Снежана Питаревић, председник УО КУД Стеван Мокрањац Неготин и Станоје Петровић, председник КУД Мокрањац из Мокрања. Спомен биста Стевана Мокрањца у градском парку у Неготину, откривена је 1953. године и рад је вајара Милована Крстића. Неготинци се поносе и овим обележјем једном од најчувенијих из плејаде  славних људи рођених у Крајини.

Програм обележавања 9. јануара настављен је у Дому културе Стеван Мокрањац у Неготину. Тачно у подне протојереј-ставрофор Ранко Јовић је након резања славског колача поводом Светог Стефана, уз пригодне речи посвећене Празнику, указао и на значај имена и дела Стевана Мокрањца за српску музичку историју. Због уважавања епидемиолошких мера републичких органа и Општинског штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања већег броја људи, церемонији резања славског колача присуствовали су само Владимир Величковић и Богдан Гугић, председник и заменик председника Општине Неготин, Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе, домаћин славе и Горан Трампа, коме је припала  улога колачара за наредну сезону.

Организатор програма обележавања Дана рођења Стевана Мокрањца и Стевањдана, Дом културе је данашња дешавања заокружио представљањем 22. издања часописа за културу Мокрањац у ПДФ формату, на сајту www.domkulture-negotin.rs. Јавна промоција овог годишњака биће приређена наредних месеци по попуштању епидемиолошких мера против короне.

За љубитеље уметничке, духовне музике, на YouTube адреси Дома културе премијерно је, почев од 12.30 сати, емитован снимак концерта Хора Храма Свете Тројице, приређен на 46. Мокрањчевим данима. Те 2011. године, 13. септембра, целовечерњи концерт духовне музике црквени хор је приредио у Саборном храму Свете Тројице. На репертоару неготинског ансамбла под управом Светлана Кравченко, била су духовна дела Стевана Мокрањца, других домаћих и, углавном, руских композитора.

Дом културе Стеван Мокрањац, уз покровитељство Општине Неготин и у сарадњи са осталим установама културе и појединцима, већ деценијама приређује програме којима обележава 9. јануар, Дан рођења Стевана Мокрањца (1856-1914), једног од најпознатијих и најцењенијих  композитора српског националног стила, диригента, организатора и педагога, који је и поставио темеље савремене музичке педагогије у нашој земљи.

Мокрањац је црквеном појању био посвећен целог свог живота, а у његовом стваралачком опусу, међу делима хорске  духовне музике издваја се Литургија Светог Јована Златоустог, док се 15 руковети написаних на темељима народне уметности сматрају за најлепша дела његовог световног опуса. Важно је истаћи да је своју музичку литературу Мокрањац изводио као диригент, наступајући у многим градовима Европе с краја 19. и на почетку 20. века.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани