ВЕЧЕ БАЛЕТА

Жене у де-молу, балет  на музику Ј.С. Баха

balet_3Музичко сценски програм 52. Мокрањчевих дана отворио је једночини балет „Жене у де-молу“ Народног позоришта у Београду за који је либрето, кореографију и режио радио Раду Поклитару, један од водећих кореографа данашњице.

Балет „Жене у де-молу“, инспирисан дивљењем према генијалности Ј. С. Баха, је у ствари  трагична прича о непостојећем женском пријатељству које је само изговор за софистициране композиције са мноштвом фигура и за дирљиве дуете, а које су маестрално изнели главни ликови које играју  Ивана Савић-Јаћић и Дејан Коларов.

Неготинска публика могла је да доживи  снажну завршницу овог балета  која  се по величини може поредити са трагедијом библијских размера. Костимограф Дмитро Куријата је успео да одговори на захтев који му је задао кореограф – односно, успео је да репродукује атмосферу Баховог доба. У балету постоји 16 главних женских ликова, а женске улоге изводе и мушкарци.

Дуга божићна вечера, балет на музику А. Вивалдија

balet_6„Дуга божићна вечера“ , Народног позоришта у Београду је балетска прича  о пролазности живота, пуног узалудних и бескорисних радњи које од нас краду драгоцене тренутке, сате и године нашег земаљског живота. Причу о историји породице Бајард у периоду од деведесет година, при чему су године представљене као низ божићних вечера,  изражајном игром  неготинској публици пренела је сјајна екипа Народног позоришта, предвођена Алексом Јелићем у улози служавке.

На једноставан и на тренутке комичан начин показали су како људске судбине промичу представљене кроз гозбе и банкете. Енергична, гротескна кореографија лако је пронашла пут до сваког срца у сали неготинског Дома културе, и то без догматичног моралисања, али уз  размишљање да ли се разликују од ликова на сцени.

И за ову представу, либрето, кореографију и режио радио је Раду Поклитару.

Раду Поклитару, jедан од водећих кореографа данашњице, рођен је у Кишињеву, у породици балетских уметника. Поставио је више од тридесет различитих балетских представа у европским театрима, а његови балети су извођени и на многобројним интернационалним музичким фестивалима и турнејама у Великој Британији, Француској, Холандији, САД, Јапану, Кини, Пољској, Естонији, Тајланду, Шпанији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани