ОТВОРЕНИ 42. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

42._Krajinski_obicaji_I_1Изложбом народних ношњи и наступима културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Неготина и фолклорног ансамлба „Цвет“ из Видина, у Неготину су синоћ отворени 42. „Крајински обичаји“.

Смотром изворног стваралаштва, народних обичаја, традиције, негујемо културну баштину, биће и срж народа нашег. И кроз овогодишње Крајинске обичаје, показаћемо сво богаство и колорит традиционалне музике, игара, народних вештина,  јер наша Србија је раскошна, препуна културно-уметничког блага, знаменитих, вредних и чудесних људи, обичаја. Поноснима на своје порекло, показивање лепог лица Србије, трајање и чување од заборава најважнији су наши задаци. Испред локалне самоуправе поздрављам вас и захваљујем свима који својим учешћем, такмичењем, организовањем или праћењем, манифестацију чине лепшом и богатијом – истакла је Татјана Панић, члан Општинском већа општине Неготин, отварајући традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва.

Овогодишњи „Крајински обичаји“ почели су изложбом народних ношњи, која је приређена у холу Дома културе. Публика је била у прилици да види само део из богате ризнице народних ношњи овог краја. Изложба  има  за циљ да сачува од заборава и промовише овај вид уметности који се губи под утицајем савременог живота. Велики допринос у приређивању изложбе дала су и културно-уметничка друштва из Јабуковца, Шаркамена, Мокрања, Карбулова, Кобишнице, Буковча, Видровца, Јасенице, Сикола, Тамнича, Штубика и Чубре.
Програм на сцени Дома културе отворили су чланови културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“,  играма из околине Неготина и Неготинске Крајине, а публика је уживала и у песми Слободанке Петровић и наступу оркестра овог ансамбла под вођством Жељка Ћирића.

Посебну пажњу привукао је наступ фолклорног ансамбла „Цвет“ из Видина, који је први пут наступио пред неготинском публиком. Ансамбл „Цвет” наследник је ансамбла „Вида“, а од 2001. године носи име видинског читалишта “Цвет”. Њихов репертоар чине живописне игре које представљају различите етнографске регионе у Бугарској. Међутим, централно место, на њиховом репертоару заузимају песме и игре засноване на фолклорној традицији Северозападног региона Бугарске. Посебан допринос њиховом наступу дао је и оркестар, који представља музику на савремен начин дајући утисак вечне везе између прошлости и садашњости. Ансамбл у својој биографији бележи бројна гостовања и значајне награде и признања на бугарским и међународним фестивалима. На сцени Дома културе у Неготину, гости из Бугарске, праћени аплаузом публике, представили су део из свог богатог репертоара.

42._Krajinski_obicaji_I_13Програм је завршен наступом етно групе „Мокрањац“, која ради при културно-уметничком друштву „Стеван Мокрањац“ и играма из Лесковачке Мораве у извођењу чланова ансамбла из Неготина. Гости из Бугарске на самом крају програма представили су се и нешто другачијом кореографијом. Реч је о  модернијом кореографији „Флерт“, која је рађена по музици Горана Бреговића.

У знак захвалности за учешће на 42. Крајинским обичајима, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, мр Милан Радосављевић, уручио је захвалнице Љубомиру Илиеву, директору Читалишта „Цвет“ и Снежани Питаревић, секретару КУД „Стеван Мокрањац“.

Програм Крајинских обичаја наставља се данас у Штубику. Од 21 сат, културно уметничким програмом представиће се ученици ОШ „Хајдук Вељко“, КУД „Прераст“ из Штубика, као и културно уметничка друштва „Вук Караџић“ из Видровца, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Ратар“ из Јасенице и „Димитрије Беливакић“ из Буковча,  са најбољим тачкама са овогодишњих Сусрета села.

У четвртак, 19. јуна, такође у Штубику, од 11 сати обавиће се полагање цвећа на споменик палим ратницима, док ће од 11 сати и 30 минута, наступити  дечије изворне фолклорне групе. Посетиоци ће потом бити у прилици да прате и пастирска надметања, а од 18 сати, на великој сцени у Штубику, у оквиру централног програма Крајинских обичаја наступиће и старије изворне фолклорне групе.

Манифестацију „Крајински обичаји“, организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина уз суорганизацију месне заједнице Штубик, КУД „Прераст“ и основна школа „Хајдук Вељко“ из Штубика, и под покровитељством Министарства културе и информисања и Општина Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани