„ФРАГМЕНТИ ВРЕМЕНА“ – ИЗЛОЖБА УЛИЧНЕ ФОТОГРАФИЈЕ МИРА НИКОЛИЋА

web1

Бројни љубитељи уметности имали су прилику да 14. марта погледају несвакидашњу изложбу уличних фотографија под називом „Фрагменти времена“, којом је отворена овогодишња ликовна сезона у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

 Аутор изложбе је Неготинац Мирослав Миро Николић који се после безмало пола века живота и рада у Канади вратио у завичај, желећи да своје преостало време проведе са пријатељима, свакодневно бележећи фотоапаратом лица која сусреће на улици. Иако се професионално бавио металима и био успешан власник фирме за заваривање, љубав и страст ка фотографији, али и потреба за квалитетно проведеним временом родиле су и студио за комерцијалну фотографију. Тако је са сваким направљеним снимком Николић годинама откривао магију живота или како уме да каже – време вредно живљења.

 Изложене фотографије не прате наслови, ни описи, јер аутор сматра да речима ту нема места. Успешне фотографије, каже, увек треба да имају више питања него одговора. Направио их је на хиљаде тражећи тај „прави моменат“ који носи причу и буди осећаје, како у оку и души посматрача, тако и у његовој лично.

„За мене улична фотографија није само форма, већ деликатна визуелна поезија чије су речи сачињене од сенке, покрета, погледа и спојева наговештених том геометријском варком коју зовемо кадрирање. Поруку и причу свако од посматрача индивидуално доживљава. Улица и њена стална трансформација су место где се препознаје тренутак, лепота и магија момента. Улични фотографи су невидљиви, а ипак присутни и окренути према ономе што ће се догодити. Често се колебају на ивици између прераног и прекасног. И ја сам један од њих.“

У галерији Дома културе изложио је 44 фотографије на форекс таблама које су штампане обострано, на једној су 22 црно-беле, а на другој страни 22 фотографије у боји. На видео мониторима посетиоци су били у прилици да погледају и слајд шоу са више од 200 фотоса забележених највећим делом у Канади, али и на улицама Неготина у који се Мирослав Миро Николић вратио пре три месеца. Аутор није крио узбуђење и радост због своје прве самосталне изложбе која је изазвала интересовање љубитеља уметности али и колега фотографа.

„Фотографишем из личног задовољства, не због награда и одликовања. Моје фотографије су моја песма, моја прича. Трагајући за мистеријом истине свог постојања, жеља ми је да овековечим моменте живота свог родног краја и околине, верујући да ће ми фотографија открити одговоре које тражим.“

На отварању изложбе присутне су поздравили Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе и Милан Радосављевић, уредник ликовног програма, док је о самој поставци и Николићевом раду говорио Милорад Дрча, фотограф.

 Винарија „Boierescu“ и Маркети „Александровић“ пријатељи ове вечери приредили су коктел и слатко послужење за све посетиоце.

 Заинтересоване за посету галерији Дома културе обавештавамо да ће до 25. марта у времену од 9-13 сати моћи да погледају изложбу уличне фотографије Мирослава Мира Николића у боји, а у недељи после овог термина и црно-белу поставку.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани