25. ОКТОБРА СЛОБОДАН УЛАЗ ЗА СВЕ ПРОГРАМЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ

web1У оквиру програма обележавања Дана Дома културе „Стеван Мокрањац“ у среду, 25. октобра биће приређен и концерт квартета “Маестре”.
Овај необичан састав плод је дугогодишњег пријатељства четири професорке МШ ”Петар Kранчевић” из Сремске Митровице и чине га: мр Душанка Гавриловић и Милда Kузминац (клавир), Зорица Опачић (тамбура) и Јелена Влаовић (флаута). Гост концерта биће Александар Стефан Радишевић – баритон.
На програму су Прва и Друга руковет Стевана Мокрањца, композиције Исидора Бајића “Сање“, „Успаванка моме сину Владимиру“, „Извор“ и „Српкиња“, али и „Марш на Дрину“ Станислава Биничког.
Концерт квартета „Маестре“ део је програма „Нушић-Мокрањац – На трагу великог пријатељства“ који неготински Дом културе реализује у сарадњи са „Нушић“ фондацијом, па је тако и музички програм заснован на причи о пријатељству и сарадњи великог српског комедиографа са најзначајнијим музичким великанима тога доба.
Милда Желем Кузминац, професорка клавира и једна од чланица квартета „Маестре“ у најави за овај програм пише:
„Стеван Стојановић Мокрањац, Исидор Бајић и Станислав Бинички су великани српске уметничке музике и покретачи уметничког живота, као и музичког школства у Србији на прелазу из 19. у 20. век. Радећи и стварајући у средини која је тек поступно изграђивала грађански уметничко-естетски идеал, они су са интуицијом исконског уметника и са изванредним укусом умели да нађу праву меру у синтези народних мотива и надахнуте композиционе технике те да створе дела непролазне вредности.
Сва тројица музичара су сарађивали и били повезани са Браниславом Нушићем, српским књижевником, писцем романа, драма, прича и есеја, комедиографом и зачетником реторике у Србији. Нушић је такође радио као новинар и дипломата и био је истакнути фотограф аматер.“
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани