„Сусрети села“ почели у Јабуковцу

27. март 2010, Јабуковац – Тамнич

susreti_sela_jabukovac_27.03.2010_1Честитајући крајинским аматерима и организатору Дому културе „Стеван Мокрањац“ на истрајности у чувању изворног народног блага, Љубиша Ђорђевић, председник Привременог органа општине Неготин, означио је у суботу 27. марта почетак традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2010.“

У Сусретима села, који се организују по 37. пут, учествује 12 месних заједница: Јабуковац, Тамнич, Мала Каменица, Михајловац, Јасеница, Сиколе, Шаркамен, Буковче, Браћевац, Штубик, Поповица и Мокрање.

Домаћин првог сусрета био је Јабуковац, месна заједница која је прошле године понела титулу свеукупног победника. Културно – уметничко друштво „Флорчика“ угостило је чланове КУД-а „Живојин Тодоровић“ из Тамнича, који су за своје овогодишње представљање одабрали обичај печење ракије педесетих година у Тамничу. Време печења ракије, је обично после старе Св.Петке све до старог Св. Николе. Скоро свака кућа има по који казан комине за печење, а сви ракију пеку код познатог казанџије у селу. Плаћање је било, кажу, по договору, неко у натури, неко у новцу, радној снази али и пољупцима.

Јабуковчани су приказали обичај Зелени четвртак, који се празнује по Ускршњем посту, одласком на раскршћа близу села. Том приликом домаћице износе посне ђаконије, сви присутни се госте и веселе уз музику, а на послужење свраћају и путници намерници. Тог дана се на запису намени колач и пале свеће за благородност, плодност и берићет, после чега се игра коло.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани