НЕГОТИН ОБЕЛЕЖАВА 168. ГОДИШЊИЦУ РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web_Mokranjac
Деветог јануара, на трећи дан Божића, Неготин ће прославити Светог Стефана и годишњицу рођења Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914).

У комплексу Мокрањчеве родне куће програм прославе, у уторак, 9. јануара, почеће у 12,30 сати, полагањем цвећа на споменик славног Неготинца, аутора Небојше Митрића, који је у родној Мокрањчевој вароши, у комплексу његове родне куће, откривен 1981. године.

Петнaест минута касније неколико делегација из установа, школа и удружења које носе име славног композитора, одаће почаст великану и у градском парку полагањем цвећа на споменик из 1953. године, рад вајара Милована Kрстића.

Обележавање 9. јануара, дана рођења Стевана Мокрањца, којим Неготин на примерен начин даје допринос неговању имена и дела српског композитора и музичког педагога, класика српске музике и њене најистакнутије личности на прелазу из 19. у 20. век, биће настављено у 13 сати резањем славског колача у Галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, установе која с поносом носи Мокрањчево име и која 9. јануара отвара богату годишњу сезону културе.

У оквиру прославе 168. годишњице рођења Стевана Мокрањца, Дом културе од 17 сати, приређује музички програм са делима домаћих и иностраних композитора. Наступиће Весна Гарабантин – виoлончело и Марко Миљковић – клавир, професори неготинске Уметничке школе.

Стеван Мокрањац, славни композитор, рођени Неготинац, је целог свог живота био посвећен музици, посебно црквеном појању, а резултат тога су три обимне књиге нотних записа. На основу традиционалних напева Мокрањац је писао хорску духовну музику од студентских дана до краја живота.

На темељима народне уметности створио је музичка дела непролазне вредности: 15 руковети, Литургију Светог Јована Златоустог, Kозар и, делујући као диригент, извео их је у многим градовима Европе.

Ове године у септембру, културна јавност и град Неготин обележиће 110 годинa од смрти композитора Стевана Мокрањца, који је као избеглица, умро у Скопљу, 1914. године, на почетку Првог светског рата.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани