ОТВОРЕНИ 43. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Krajinski_obicaji_1 [800x600]Културно-уметничким програмом, приређеним у Музичком павиљону у централном градском парку, синоћ су отворени 43. Крајински обичаји, који се у спомен на чувену битку на Штубику и Малајници,под покровитељством Општине Неготин, традиционално одржавају  од 17-19.јуна.

 „Преузели смо обавезу очувања обичаја, традицоналних вредности и неговања различитости организовањем неколико манифестација које трају више деценија.  Поред Сусрета села,  поносни смо на трајање  манифестације „Крајински обичаји“  коју организујемо по 43. пут. Вечерас отварамо Крајинске обичаје, који ће окупити велики број љубитеља изворног народног стваралаштва који ће се надметати у спремању народних јела, избору најлепше чобанице, пастирским играма, фолклорном умећу. Аматерско стваралаштво које ће бити приказано наредних дана,  у нашој општини,  показаће са колико енергије, осећаја и уложеног труда  чувамо идентитет народа који живе на овом простору. Фолклорно стваралаштво има дугу и богату традицију и ангажује ствараоце свих генерација. Поносни смо на наша културно уметничка друштва која самопрегорно и истрајно раде на зближавању различитих људи, културних идентитета, неговању дечјег и народног стваралаштва„ истакла је отварајући манифестацију Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам.

У програму су учествовали дечији ансамбл КУД-а „Стеван Мокрањац“вокални солисти Анђела Антић, Миљана Богић, Марија Стингић Десанка Антић, Жикица Максимовић и Слободанка Петровић и инструментални солисти на фрули, Саша Царановић, Градимир Стаменковић, Михајло Мика Пацић, Александар Живковић, Милан Николић и Спасоје Булбић.

Програм је завршен наступом оркестра Удружења фрулаша „Крајинска фрула“ који су извели мелодије „Обраше се виногради“ и „Галон коло“.

 43. Крајински обичаји настављају се данас у Штубику. Од 21 сат, културно уметничким програмом представиће се ученици ОШ „Хајдук Вељко“, КУД „Прераст“ из Штубика, као и културно уметничка друштва „Вук Караџић“ из Видровца, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Врело“ из Шаркамена и „ Карбулово“ из Карбулова,  са најбољим тачкама са овогодишњих Сусрета села.

Организатор манифестације је Дом културе „Стеван Мокрањац“ а суорганизатори МЗ Штубик, КУД „Прераст“ из Штубика и Основна школа“Хајдук Вељко“ из Штубика.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани